Miért támadt borotvával férje nemi szervére egy amerikai nő 1907-ben?

Kép forrása: Vintage Everyday

Bertha Borondát 1908-ban öt év börtönre ítélték csonkítás vádjával. Az ügy egyes részletei igen homályosak, azonban a róla készült hatósági fényképeken Bertha nem mutatja jelét a megbánásnak.

Váratlan támadás

Bertha Zettle német bevándorlók gyermekeként látta meg a napvilágot 1877-ben Minnesota államban, míg férje, Frank Boronda 1863-ban született Mario Narcisso Boronda néven, tősgyökeres kaliforniai spanyol ajkú családban. Bertha 1900 körül költözött a délnyugati államba, és a következő évben ment feleségül Borondához. 1907 tavaszára kapcsolatuk odáig fajult, hogy május 30-án, nem sokkal éjfél után a nő egy késborotvával vágta meg férjét nemi szervén San José-i otthonukban.

Az ekkor 43 éves Boronda a helyi tűzoltóságnál szolgált századosi rendfokozatban, és szerencséjére éppen munkahelye mellett lakott. Innen kollégái azonnal a legközelebbi kórházba tudták szállítani, ahol ellátták sérülését. Korántsem volt biztos, hogy egyáltalán túléli a nagy vérveszteséggel járó és vérmérgezéssel fenyegető sérülést, azonban még aznap este sikerült stabilizálni állapotát annyira, hogy tanúvallomást tudott tenni. Állítása szerint felesége előzmény nélkül támadt rá, egy barátságos hangulatú beszélgetés közben.

Bertha mindeközben elmenekült a helyszínről, és egészen a következő napon késő estig nem lelték nyomát. A San José-i vasúti csomópontnál találtak rá, férfiruhában. Azonnal beismerte tettét, azonban azt állította, férje saját magának köszönhette azt, ugyanis Bertha kis híján beleőrült már azon félelmébe, hogy a férfi elhagyja, és Mexikóba költözik.

Kép forrása: Twitter

Az alábbi cikk a San José Sentinel című helyi lapban jelent meg nem sokkal az eset után, június 2-án:

„A Vörös Kereszt Kórházban ágyában felülve Frank Boronda tűzoltó százados ma délben eskü alatt vádolta meg Brown bíró előtt feleségét, Bertha Borondát csonkítás bűncselekménnyel. Habár a sérült férfi még gyengélkedik sérülései következtében, orvosai azt mondják, kétségtelenül életben marad. Az egyetlen veszély, amellyel még szembenéz, a vérmérgezés esetleges beállta.

A bűncselekmény, amellyel Mrs. Borondát vádolják, a büntető törvénykönyv így határozza meg: »Minden személy, aki törvénytelenül és ártó szándékkal megfoszt egy emberi lényt testének valamely tagjától, vagy haszontalanná teszi azt, vagy megvágja vagy megbénítja a nyelvet, orrot, fület vagy ajkat, csonkítás bűncselekményében vétkes.«”

„Csütörtökön reggel nem sokkal éjfél után Mrs. Boronda figyelmeztetés nélkül rátámadt férjére a sötétben egy borotvával, rettenetes sérülést okozva neki. A férfi üvöltve rohant a San Pedro utcai tűzoltóállomásra, amely otthonával szomszédos, míg felesége éjjeli ruhájában sietett az utcán egészen North Endig, ahol férfi ruházatra tett szert, amelyet magára öltött.”

„Borondát a Vörös Kereszt Kórházba vitték, ahol ellátták sérüléseit. A rendőrök több órán keresztül keresték a nőt, és végül a Broadgauge teherpályaudvar közelében fogták el, ahol éppen egy kerékpárra ült fel, amelyen menekülni szándékozott. A városi fogdába vitték, ahol jelenleg is őrizetben van. Mrs. Boronda beismerte a rendőröknek, hogy megvágta férjét, azonban nem tanúsított megbánást a szörnyű tett miatt. Egyetlen mentsége az, hogy bosszút akart állni Borondán, akiről úgy gondolta, el akarja őt hagyni, és Mexikóba tervez távozni. Mrs. Boronda eleddig nem fordult ügyvédhez. Vélhetően valamikor hétfőn idézik Brown bíró színe elé.”

Utóélet és legendák

Frank Boronda a források szerint felépült sérüléséből. Berthát bűnösnek találták, és öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték a San Quentin fegyházban 1908-ban. Miért támadhatta meg ilyen vad módon férjét? A források sokfelé vezetnek: Frank Borondát és egy másik tűzoltó századost néhány hónappal korábban letartóztatta a San José-i seriff, a híresztelések pedig arról szóltak, a két férfi valamiféle választási csalásban vehetett részt. Elképzelhető, hogy Boronda Mexikóban élő rokonaihoz tervezett menekülni a további következmények elől, miután szabadlábra helyezték.

Egy másik híresztelés szerint Boronda több nővel is csalta feleségét, aki féltékenységében támadt rá. Borondának mindenesetre már korábban is voltak gondjai a házas élettel. Előző felesége, Belle Doane, saját addigi férjét hagyta el Borondáért, néhány évvel később azonban öngyilkosságot kísérelt meg. A nő azt állította, elkeseredésében próbált önkezével véget vetni életének, miután Boronda elhagyta. A boldogtalan pár 1895-ben mondta ki a válást.

Bertha Boronda sírköve (az angolosabb Bessie becenévvel) (kép forrása: findagrave.com)

További homályos pont a történetben, hogy Bertha csupán megsebezte, vagy egészen le is vágta férje péniszét. Egy meglehetősen ízléstelen szóbeszéd keringett a városban évtizedekkel később arról, hogy a teljességgel eltávolított szervet formalinban konzerválva felhasználták bizonyítékként a tárgyaláson, majd pedig a bíróság alagsorában találtak rá akkor, amikor a szóbeszéd keletkezett. Habár kétségtelenül súlyosan megsérült, igen valószínűtlen, hogy a nő egészen levágta volna férje nemi szervét, mivel egy ilyen sérülés igen nagy valószínűséggel vezetett volna halálos vérveszteséghez vagy vérmérgezéshez.

Berthát 1909. december 20-án feltételesen szabadlábra helyezték, kevesebb mint két év börtönt követően. Habár Borondával nem békültek ki, mindketten újrapróbálkoztak a házassággal: Boronda egy nála 33 évvel fiatalabb nőt, Josie Warburtont vette feleségül (ez szintén kétségbe vonja pénisze hiányát), Bertha pedig szállodai szobalányként, majd pincérnőként dolgozott, és egy idősebb özvegyhez, Alexander Pattersonhoz ment feleségül Los Angelesben 1921-ben. Ez a házasság szintén válással végződött. Boronda 1940-ben, 77 évesen halt meg, míg Bertha 72 évesen 1950-ben.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/73485/pics/15587146359178032_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?