Egy apró érme írhatja át Ausztrália történelmét

Egy eredeti kilwai érme (b) a rejtélyes ausztráliai lelet mellett (kép forrása: The Guardian)

Ausztrál szakértők arra gyanakodnak, hogy egy 1400 előtti, a mai Tanzániában található Kilwai Szultanátusból származó pénzérmét találhattak az ország északi partjainál. Ha feltételezésük beigazolódik, az alapjaiban írná át azt, amit a történelemtudomány a középkori globális kereskedelemről eddig tudni vélt.

Rejtélyes tárgyak

Április 25-e, az Ausztráliában és Új-Zélandon munkaszüneti nap Anzac Day nevű nemzeti ünnep (amely a két ország csapatai, az Ausztrália és Új-Zéland Hadtest [Australian and New Zealand Army Corps – ANZAC] első világháborús áldozatairól és hőseiről emlékezik meg) idén csütörtökre esett. Az ország északi partján fekvő Darwin város kórházának radiológiai osztályán csendes munkanapnak néztek elébe, amikor egy régész és egy történész különös „beteggel” állított be.

A „beteg” egy apró vörösréz pénzérme, amely akár 1000 éves is lehet, és könnyen átírhatja Ausztrália történelmét. Az érmét Mike Hermes régész találta az Arnhem-földtől nem messze fekvő Wessel-szigeteken, és a szakember úgy gondolja, a több mint 10 000 kilométerre lévő Kilwa szigetéről származhat. Az érme felszíne szinte teljesen korrodált, ami igen nehézzé teszi pontos azonosítását, Hermes azonban bizakodó hangulatban van.

„Megmértük a tömegét és a méretét is, és szinte pontos egyezést mutat a kilwai érmékkel” – mondja. „És ha valóban az, hát – az megváltoztatna mindent.” Hermes tagja a Past Masters nevű csoportnak, amely az ilyesfajta történelmi anomáliák vizsgálatára szakosodott. A csoportban régészek mellett történészek, antropológusok, numizmaták, földtörténeti szakértők és más tudósok is vannak, az elmúlt hat évben pedig hét expedíciót bonyolítottak le Ausztrália északi partvidékén. Ezek során korábban fel nem fedezett sziklarajzokat, hajóroncsokat, kőeszközöket és emberi maradványokat is találtak, a saját Szent Gráljuknak azonban ezt az érmét tartják.

„Az e parton történt legkorábbi látogatás nyomait keressük” – mondja Mike Owen történész. „Ezt eddig sohasem vizsgálták. Történetírásunk annyira Sydney-központú, hogy köré épült az egész nemzeti identitásunk. És Sydney baromi messze van Arnhem-föld keleti részétől.” Owen irodája, Darwin külvárosában lévő otthonában e kevéssé ismert történelem számos bizonyítékát tartalmazza.

Egy prau ábrázolása a 19. századból (kép forrása: ABC)

Rojtosodó 17. századi könyvek, cserépdarabok és a közeli partokon talált régi muníciók valódi kincsestára, ahol még egy hajóroncson talált 19. századi jelzőágyú is helyet kapott. De van itt egy ágyúgolyó is, amelyet egy darwini lakos talált a kertjében néhány hónapja, egy krokodilkoponya tetején pedig egy 1895-ből származó makassari (az indonéziai Celebesz szigetéről származó) prau, egy kalózok körében népszerű hajótípus roncsának félméteres darabja látható. „Nem nevezném őket kincseknek, nem érnek semmit” – mondja. „Legalábbis kereskedelmileg nem.”

Kilwai érmék

A Wessel-szigetek legdélebbi tagja, az Elcho-sziget apálykor előtűnő partszakaszát vizsgálva tavaly júliusban Hermesnek még fémdetektorára sem volt szüksége, és ásnia sem kellett – a patinásan zöldellő érme ott hevert a homokban, szabad szemmel láthatóan. Megtalálása korántsem volt véletlen: a Past Masters éppen Morry Isenberg, az RAAF (Királyi Ausztrál Légierő) pilótájának útvonalát követte, aki állítása szerint öt kilwai érmét talált 1945-ben, amikor a közeli Marchinbar-szigeten állomásozott. Isenberg 40 évvel később egy gyufaskatulyában „újra felfedezte” az akkor összegyűjtött érméket, és átadta őket a sydney-i Powerhouse Museumnak.

Az Isenberg által talált érmék (kép forrása: Australian Geographic)

Habár már ekkor ki lett mondva, hogy ezek „az Ausztráliában eddig talált legkorábbra datálható pénzérmék”, Hermes szerint sokan kételkedtek abban, hogy Isenberg valóban ott találta őket, ahol mondta. A Past Masters csoport ezért átvizsgált több közeli helyszínt, amelyekről úgy gondolták, reménnyel kecsegtetnek, Hermes pedig megtalálta saját – vélhetően – kilwai érméjét 160 kilométerre onnan, ahol Isenberg állítása szerint az övéit. Az, hogy ezek a pénzérmék hogyan kerültek a világ e részére, már jóval nehezebb kérdés. „Kilwai érméket eddig csak Kilwa területén, az Arab-félszigeten és a Wessel-szigeteken találtak” – mondja Hermes. „Igen nagy fejtörést okoz ez az eloszlás.”

Owen több elmélettel is számol. Az érmék jelezhetik azt, hogy 700 évvel ezelőtt volt kapcsolat az ausztrál őslakosok és a Kilwai Szultanátus kereskedői között. A Wessel-szigetek azonban vélhetően nem az érmék eredetileg kijelölt úti célja voltak. Az egészen biztos, hogy Kilwa és Kína között volt kereskedelmi kapcsolat, így lehet, hogy a Kelet-Ázsiába tartó kereskedőket az időjárás eltérítette tervezett útvonalukról, vagy kalózok elől kellett menekülniük. Talán hajótörést is szenvedtek a szigetek közelében. A történész szerint azonban sokkal valószínűbb magyarázat az, hogy a portugálok – akik 1505-ben kifosztották Kilwát – később ausztrál földre léptek, és magukkal hozták az érméket.

A Kilwai Szultanátus központjának romjai napjainkban (kép forrása: CNN)

„A portugálok ott voltak Timoron 1514-1515-ben – azt gondolni, hogy nem mentek még három napot keletre a monszunszéllel, voltaképpen nevetséges” – mondja Hermes. Mit jelenthetne azonban Ausztrália történelme számára az, hogy előkerült egy olyan pénzérme, amelyet 500 évvel Cook kapitány érkezése előtt, és több mint 300 évvel a hollandok első megérkezése előtt vertek? Peter Lane numizmata szerint ha ez valóban egy kilwai pénz, az rendkívül érdekes dimenziót ad hozzá Ausztrália korai történelméhez. „Az ilyen felfedezések értéke igen nagy, és a legtöbben nem értékelik őket eléggé” – mondja. „Ami a történelmi jelentőséget illeti, hogyan állapítjuk meg valami ilyesminek az értékét?”

Szokatlan lépés

Jack Feeney, a darwini kórház fő radiográfusa vállalta a feladatot, hogy azonosítja a Past Masters számára az érmét – ez egy meglehetősen szokatlan lépés a társaság részéről. „Használhatnánk egy speciális mikro-CT-szkennert a felület legapróbb részleteinek feltérképezésére, de mivel egy ilyen eszköz beszerzése esélytelen, ez a legjobb opció” – mondja Owen.

Feeney óvatosan átfordítja tenyerében a vékony, törékeny érmét, miközben vizsgálja csorba éleit és gödröcskés, lerakódásokkal borított egyenetlen felületét. „Tulajdonképpen nincs remény erre” – mondja. „Nulla százalék esélyt adok arra, hogy működni fog” – mondja a radiográfus. „Ugyanezt mondtad legutóbb is” – válaszolja Owen.

Az érme a CT-sugár alatt (kép forrása: The Guardian)

A „legutóbb” márciusban volt, amikor Owennek először támadt az az ötlete, hogy a kórházi CT-készülék segítségével vizsgálják meg Hermes egy másik leletét, amely a Wessels-szigetektől keletre található szigetek egyikéről származott. Akkor a CT-vizsgálat képes volt beazonosítani az érme felszíni szennyeződései alatt megbúvó „VOC” jelölést – amely a Holland Kelet-Indiai Társaságra utalt –, és az elkészítés évét: 1790.

Isenberg is talált négy „VOC” érmét 1945-ben, és például Nyugat-Ausztráliában ezek egyáltalán nem is számítanak ritkának. Ezt a példányt azonban ezek többségével ellentétben nem valahol Ázsiában verték, hanem Utrechtben, így ez az első bizonyítottan európai gyártású „VOC”-érme, amelyet Észak-Ausztráliában találtak. Lane szerint véletlenül keveredhetett egy tengerész zsebében a helyi készítésű holland érmék közé, és így a térség korabeli pénzforgalmába. Owen szerint a makassariak révén kerülhetett az ausztrál partokhoz, mivel ezek a hajósok rendszeresen jártak a térségben, és volt kapcsolatuk a hollandokkal is. „Ők viszont szegények voltak – hogyan került volna hozzájuk?” – kérdi.

Meglepő hasonlóság

Sajnos ez alkalommal Feeney-nek van igaza: miután az erősen korrodálódott érmét óvatosan egy párnára helyezték, és megvizsgálták a CT-készülékkel, csupán egy fekete plecsni jelent meg a képernyőn. Két halvány karikaszerű alakzat látható az egyik szélén, de ezek lehetnek sérülések is, nem pedig eredeti jelölések. Mindazonáltal egy valódi kilwai érmével összehasonlítva (amelyet Owen néhány éve egy internetes árverésen vásárolt), a hasonlóság szembeötlő. A két érme még ugyanolyan korróziós nyomokat is mutat a szélén.

A következő lépés az érme ásványi összetételének vizsgálata, és ennek összevetése a bizonyítottan kilwai érmékével. Owen szerint ennek előkészítése beletelhet néhány hónapba. Az érme azonosításának kudarca nem szegi a tudósok kedvét – Hermes és Owen elindulnak aznapi következő küldetésükre, a hat kilométerre lévő Buffalo Creekbe, ahol a csónakkikötőben várja őket Dion és Jess McLean, két fémdetektorozó, akik februárban itt, apály idején ástak elő egy érmét.

Mike Hermes és Dion McLean kutatnak a tengerparton (kép forrása: The Guardian)

„20 év fémdetektorozás alatt talán ez a legnagyobb dolog, amit találtam” – mondja Dion. „Részben a lehetséges történelmi értéke, részben a titokzatossága miatt.” Owenhez vitte az érmét, aki nem tudott rá biztosat mondani. Az apró vörösréz érmén mintha arab felirat lenne, és arannyal lett futtatva vagy bevonva, továbbá egyik szélén ki lett lyukasztva. A történész szerint vagy egy körülbelül 500 éves iráni érme, vagy – a lyuk miatt – egy dísz, amely egy hastáncos övéről esett le. „Ugyan nem tudom, ki hastáncolhat Buffalo Creekben, de tetszik nekem ez az elmélet” – mondja.

A lyukas érme következő állomása a numizmata, Peter Lane irodája, addig azonban Hermes és Owens saját fémdetektoraikkal csatlakoznak McLeanékhez a parton. A csoport kevesebb mint fél óra alatt talál egy régi katonai erődítményből származó fémdarabot, három második világháborús lőszert, egy kanalat, valamint három dollár 45 cent mai ausztrál aprópénzt. Hermes szerint a világháború, valamint az 1974-es Tracy ciklon által okozott felfordulás a nagy árapály-ingadozással együtt azt eredményezi, hogy rendkívül sokféle tárgy sodródik partra Észak-Ausztráliában. Ezek közül nem mind jelentéktelen történelmileg, azonban legtöbbjük felett könnyű elsiklani, illetve könnyű tévesen azonosítani őket. Abban továbbra is reménykednek, hogy az Elcho-szigetről származó érme valóban kilwai, és megváltoztatja a kontinens történelmét.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/73216/pics/15585380794182025_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?