Emberáldozatokra bukkanhattak egy vízvezeték ásásakor Angliában

Kép forrása: LiveScience

Az angliai Oxfordshire-ben nemrég munkálatok kezdődtek egy új vízvezeték létrehozásán, és a munkások el is kezdték ásni hozzá az árkokat – a földben azonban halottakat találtak.

A Thames Water nevű cég által április 15-én kiadott közlemény szerint a projekt munkálatai során 26 emberi csontvázat találtak, amelyek közül egyesek akár 3000 évesek is lehetnek. A közleményben megszólaló szakértők szerint a legrégebbi maradványok a vaskorból (a Kr. e. 8. századtól a Kr. u. 2. századig) származnak, így betekintést nyújthatnak abba, hogyan éltek a mai Anglia lakói a római hódítás előtt.

Az uffingtoni fehér ló (kép forrása: BBC)

Némelyik csontvázat rituálisnak tűnő módon temették el, mivel számos hasonlóságot mutatnak a korábban innen nem messze talált vaskori gödörtemetkezésekhez, amelyek akár emberáldozatokat is tartalmazhattak. Ezeknek a római hódítás előtti közösségeknek közük lehet az uffingtoni fehér lóhoz is – egy 110 méter hosszú lóalakhoz, amelyet egy közeli magaslat oldalába faragtak. A csontvázak mellett számos tárgyi lelet is előkerült, köztük lakhelyek maradványai, edények, vágóeszközök, állati maradványok és egy dekoratív fésű is. A csontvázakat és tárgyakat elszállították mélyebb elemzésre, hogy a csatornázási projekt folytatódhasson.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/72103/pics/15565539813790686_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?