Egér-, macska- és sólyommúmiákat is találtak egy egyiptomi sírban

Falfestmény és hieroglifák a sír egyik falán (kép forrása: The Guardian)

Több tucat mumifikált egér is szerepelt egy ókori egyiptomi sírban talált leletek között, amelyeket pénteken mutattak be a nyilvánosságnak. Az általában véve is igen jó állapotban megmaradt, meglehetősen színes sírt Szohág városának közelében találták, Kairótól körülbelül 390 kilométerre délre.

A kutatók szerint a sír a Ptolemaiosz-kor korai szakaszából származhat, azaz több mint 2000 éves. A Nagy Sándor halálát követően hatalomra került Ptolemaiosz-dinasztia csaknem három évszázadon keresztül uralkodott Egyiptomban, Kr. e. 305-től a Kr. e. 30-ban történt római hódításig.

Állatmúmiák a sírból (kép forrása: The New York Times)

A sír egy Tutu nevű magas rangú tisztviselő és felesége végső nyughelye, rajta kívül még hat sírt fedeztek fel a térségben október óta – ekkor figyeltek fel a hatóságok egy csoport csempészre, akik illegális ásatásokat végeztek. A sír falfestései temetési meneteket ábrázolnak, valamint Tutut, amint a mezőkön dolgozik. Emellett a falak tartalmazzák a tisztviselő családfáját is hieroglif írással rögzítve.

Mumifikált sólyomfej a szohági lelőhelyről (kép forrása: The Independent)

„Ez a térségben valaha tett egyik legizgalmasabb felfedezés” – mondta Mosztafa Vaziri, Egyiptom régiségügyi tanácsának főtitkára. „Egy gyönyörű, színes sír” – mondta, amely „ábrázolja a temetkezési terem birtokosát, Tutut, amint ajándékokat ad és kap különféle istenek és istennők színe előtt. Ugyanezt látjuk felesége, Ta-Sirit-Iziz esetében, azzal a különbséggel, hogy nála látunk verseket egy könyvből – a túlvilág könyvéből.”

A két kiállított múmia (kép forrása: Al Jazeera)

A sír bemutatása során két múmia, egy 35 és 50 év közötti nőé, és egy 12 és 14 év közötti fiúé volt kiállítva a nem túl mélyen fekvő sírbolt bejárata előtt, mellettük további 50 mumifikált egér, macska és sólyom is látható volt.. Az egyiptomi kormány „Egyiptom egyik történelmileg leggazdagabb városának” is nevezte már Szohágot, ahol tavaly múzeum is nyílt.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/71463/pics/15553359162176608_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?