Különleges, befejezetlen szfinxre bukkantak Egyiptomban

A szfinx kiásott állapotban (kép forrása: http://gebelelsilsilaepigraphicsurveyproject.blogspot.com)

Egy több mint 3000 éves, homokkőből faragott befejezetlen szfinxszobrot találtak az egyiptomi Asszuán közelében lévő Dzsebel el-Szilszilánál. A 3,5 méteres szobrot egy mély gödörből ásták elő, ahol több méternyi, római kori kőfejtésből származó törmelék borította.

A helyszín minden bizonnyal egy ókori szobrászműhely: a régészcsapat több száz, hieroglif írásjelekkel bíró kőtöredéket is talált, valamint a kobrafaragványt, amely egykor a szfinxet koronázta. A szobor különös helyen van, erre azonban többféle magyarázat is szolgálhat, például egy visszamondott rendelés eredményeképpen maradhatott itt – mondta Maria Nilsson, a svédországi Lund Egyetem régésze, a Dzsebel el-Szilszila-i ásatás igazgatója.

Az ásatás folyamata (kép forrása: LiveScience)

Az előkerült nyomok Nilsson szerint arra utalnak, hogy a szfinxet III. Amenhotep fáraó (Tutanhamon nagyapja) uralkodásának vége felé kezdték el kifaragni. Lehetséges, hogy az uralkodó halálával félbemaradtak az általa korábban megrendelt szobrok.

Ősi faragványok

A Dzsebel el-Szilszila-i ásatás helyszíne a Nílus partján terül el. Egykor kőfejtő működött itt, az újabb ásatások szerint azonban az itt dolgozók és családjaik otthonául is szolgált. Nilsson és helyettese, John Ward a helyszínen egy nekropoliszra is bukkant, amely férfiak, nők és gyermekek maradványait is tartalmazza. Emellett jómódú hivatalnokokat ábrázoló szobrok is előkerültek, továbbá találtak egy víz által elárasztott, kifosztatlan sírkamrát is.

A szobor eredetileg kilátszó része szemből (kép forrása: LiveScience)

Az újonnan kiásott szobor egy úgynevezett krioszfinx, azaz kosfejű és oroszlántestű mitikus állatábrázolás (a szélesebb körben ismert, emberfejű szfinxek tudományos neve androszfinx). A szobor fejének törött teteje az ókor óta kilátszott már a ráborított törmelék alól, mondta el Ward. Az ásatáson dolgozók tavaly kezdték meg a több tonna kőtörmelék eltávolítását, hogy a szobrot egészen a talapzatáig láthatóvá tegyék.

Itt találta meg a régészcsapat az úgynevezett ureuszt, azaz az eredetileg a szfinx fején található kobrafaragványt, amely az uralkodók jelképe volt az ókori Egyiptomban. Emellett találtak egy kisméretű „bébiszfinxet” is, amelyet talán egy tanonc faraghatott gyakorlásképpen. A szobrok körül Ward elmondása szerint apró vasreszelékek hevertek a faragáshoz használt vésőkről, valamint rendkívül finom homokkőtöredékek, amelyek a szobrok körülbelül 3370 évvel ezelőtti készítése során keletkeztek.

Elfeledett szfinx

A szfinx közelében a régészek egy összeomlott naosz, azaz szentély több száz darabját találták meg, az épületet eredetileg III. Amenhotep tiszteletére állították. III. Amenhotep IV. Thotmesz fia volt, és körülbelül Kr. e. 1390-től 1350-ig uralkodott, az Újbirodalom korában. Az építmény maradványai között van egy nagyméretű kődarab, amelyen a kőfejtő megnyitásának idejére datálható, vörös okkerrel írt szöveg található. Ward elmondta, az epigráfusok jelenleg dolgoznak a szöveg értelmezésén és fordításán.

A karnaki krioszfinxek egyike – vélhetően hasonlóan nézett volna ki befejezett állapotában a most előkerült szobor (kép forrása: travelblog.org)

A masszív szfinxet egy körülbelül 10 tonna tömegű homokkő tömbből kellett kifaragnia az itt dolgozó mestereknek. Ward szerint leginkább a Luxortól nem messze található Karnakban lévő Honszu-templom szfinxeire hasonlít, azonban befejezetlen. Nilsson elmondta, nem teljesen világos, miért maradt félbe az elkészítése, és miért hagyták itt. Van ugyan egy vékony repedés az elején, ez a károsodás azonban nem valószínű, hogy indokolná egy ekkora szobor feladását. A legvalószínűbb magyarázat a régész szerint ezért III. Amenhotep halála lehet. „Az egyik megközelítés, amelyben gondolkodunk, az, hogy nem-e az uralkodóváltás miatt hagyták el” – mondta.

A felfedezést dokumentálta a National Geographic televízió stábja is, és az „Egyiptom elveszett kincsei” című sorozat ötödik részében kerül bemutatásra. A szfinx körül található ókori kőfejtő teljes feltárásáig még rengeteg munka van hátra, a törmelék Ward elmondása szerint a szobor korának talajszintjétől három és fél méter vastagon áll. „Óriási feladat vár ránk, hogy eltakarítsuk ezt a sok tonna kőfejtési törmeléket, hogy felfedjük az újbirodalmi réteg egészét” – mondta.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/69886/pics/15518922172862954_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?