Tudta-e, hogy...?

A távbeszélés hajnalán a telefon feltalálója, Graham Bell az általunk megszokott „helló” helyett  köszönésképpen az „ahoy-t” javasolta a vonalas társalgás elindítására.

Friedrich Engels német filozófus, aki Karl Marxszal egyetemben lefektette a kommunizmus filozófiai alapjait, igazi nyelvzseni volt. Az európai nyelvek mellett az ószász, ónorvég és a perzsa sem okozott neki gondot.

A 14-ik századi Londonban a gyilkosságok 56 százalékát, késsel követték el. A második legnépszerűbb eszköz a bunkó volt 19 százalékkal, a sort harmadikként a kard zárta 12 százalékkal.

Az olasz operaszerző Giacomo Puccini szórófejeket helyezett el kertjében, hogy száraz időben is hallgathassa kertjében sétálva az esernyőjére hulló esőcseppek hangját.

A zene-fenomén Mozart rengeteget utazott. A kutatások szerint élete harmadát utazással töltötte.

Az Oszmán Birodalom elit haderejét alkotó janicsárok étkezésére nagy gondot fordított a Porta. A gyalogos haderő katonáinak napi fejadagja többek között kávét, mézet, rizst, bulgurt, frissen sütött kenyeret vagy kétszersültet, és 200 gramm húst is tartalmazott.

A 16-ik századi kasztíliai törvények szerint csak katolikusok léphettek az Újvilág földjére, ezért az idegeneknek katolizálniuk kellett.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/69261/pics/lead_800x600.jpg
Tudta-e, hogy...?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?