Nem tudta a meggyilkolt férj, hogy neje szeretője is velük lakik

Dolly Oesterreich mutatja a szekrényt, ahová állítása szerint bezárta a betörő

Dolly Oesterreich és szeretője, Otto Sanhuber bizarr viszonyt folytattak az 1910-es és 1920-as évek folyamán – a férjes asszony titokban beköltöztette magához ifjú szeretőjét, akit „szexrabszolgaként” tartott. A viszony keretében egy számos csavarral tarkított gyilkosságot is majd’ egy évtizeden át titokban tartottak.

A titkos viszony

Amikor 1922. augusztus 22-én, egy forró nyári este a Los Angeles-i rendőrség kiérkezett a Andrews Boulevard 858 szám alatt található házhoz – miután egy szomszéd hívta őket azzal, hogy lövéseket és női kiáltásokat hallott odabentről – vérbe fagyva találták a padlón a ház urát, a gazdag Fred Oesterreichot. Egy szekrénybe volt kívülről bezárva felesége, Dolly Oesterreich, aki kiszabadítása után arról beszélt, hogy egy idegen férfi betört a házba, hogy kirabolja őket, és megölte a férjét.

Dolly egy bírósági jegyzővel (kép forrása: allthatsinteresting.com)

A rendőrök különösnek találták, hogy egyedül a férfi órája hiányzott, de elsőre teljességgel hihetőnek tűnt a félresikerült rablás története – a nő a szekrénybe zárva nem lőhette le férjét. Kevesen sejtették volna az 1920-as években az eset mögött rejlő valóságot, és az egész történet napjainkban is borzolja a kedélyeket. A be nem teljesített vágyak és a szexuális irányítás története ez, amelyben Dolly nem csupán férje, de egy titkolt szerető felett is teljes hatalommal bírt.

Ki is volt valójában Dolly, akit a nagy nyilvánosságot kapó eljárás során „huncut démonnak” neveztek? 1880-ban született Németországban Walburga Korschel néven, felnőttként azonban az Egyesült Államokba vándorolt. Az ország középnyugati részének tanyasi élete igen nehéz volt számára, de hamar megtalálta a kiutat: Fred Oesterreichot, aki egy köténygyár tulajdonosa volt a Wisconsin állambeli Milwaukee-ban. A férfi elvette feleségül, a húszas évei elején járó nő pedig elégedettebb lehetett sorával, azonban a beszámolók szerint korántsem volt boldog – férje sokat ivott, és nem volt túlzottan forró a házaséletük sem.

Fred Oesterreich (kép forrása: mylifeofcrime.wordpress.com)

Dolly élete akkor változott meg, amikor 1913-ban egy nap Fred egyik alkalmazottja, a 17 éves Otto Sanhuber érkezett a házhoz, hogy megszerelje az asszony elromlott varrógépét. A beszámolók nem egységesek ezt az időszakot illetően, azonban elképzelhető, hogy Dolly már korábban, a gyárban kinézte magának Ottót, és tudta, hogy ő fog jönni – ezért a források szerint selyemköntösben, harisnyában és illatosan várta.

Otto Sanhuber (kép forrása: annasayce.com)

A kamasz és a férjes asszony között forró viszony kerekedett, és mindketten titkos randevúiknak éltek. Ezeket hol szállodákban, hol Otto szálláshelyén, hol pedig az Oesterreich-otthonban bonyolították. A szomszédoknak azonban hamar gyanússá váltak a fiatalember rendszeres látogatásai, és amikor Dollyt kérdőre vonták, csak hebegni-habogni tudott a látogatóba érkezett „csavargó féltestvéréről”. A szomszédok értesítették Fredet is, aki ennek következtében felettébb gyanakvóvá vált. Dollynak valamit ki kellett találnia, hogy folytathassa viszonyát szeretőjével.

Végül igen bizarr „megoldást” talált: meggyőzte Ottót, hogy hagyja ott állását a gyárban, és költözzön be titokban a ház padlására, hogy ne lássák jönni-menni a kíváncsiskodó szomszédok. A továbbra is fülig szerelmes Otto beleegyezett, meglátva a lehetőséget, hogy így felszabaduló idejében dédelgetett álmával foglalkozhasson: ponyvaregényeket kezdett írni. A későbbiekben úgy írta le a viszonyt, hogy Dolly „a rabszolgájává tette”. Ez a helyzet évekig így maradt, Fred Oesterreich pedig mit sem sejtett az egészből.

Dolly és Otto (kép forrása: annasayce.com)

1918-ban aztán a férj váratlan bejelentést tett: Kaliforniába, Los Angelesbe költöznek. Dolly azzal a feltétellel egyezett bele, hogy az új háznak legyen padlása. Előreküldte Ottót, hogy ott várjon rá. További csaknem öt éven keresztül folytatták ugyanúgy viszonyukat, Otto saját bevallása szerint Dolly „szexrabszolgájaként” élt az új ház padlásán. Nem meglepő, hogy eközben Fred és Dolly házassága egyre jobban megromlott, és veszekedéseik egyre hangosabbá váltak. 1922. augusztus 22-én aztán egyik vitájuk alkalmával, amikor a részeg Fred óriási hangerővel kiabált feleségével, Otto megjelent a hálószoba ajtajában, két .25-ös kaliberű pisztollyal a kezében. Fred felismerte a fiút a gyárból, és éktelen haragra gerjedt. A dulakodás során Otto háromszor meglőtte Fredet, aki belehalt sérüléseibe. Hogy hihetőbbé tegyék Dolly alibijét, a fiú eltette Fred gyémántokkal kirakott óráját, és bezárta Dollyt egy szekrénybe, amelyet belülről nem lehetett kinyitni. Ő maga visszament a padlásra a fegyverekkel.

A gyilkosság után Dolly egy új házba költözött, és vitte magával Ottót is, akinek továbbra is a padláson kellett laknia. Dolly időközben új szeretőkre is talált – köztük egy Herman Shapiro nevű ügyvédre –, és mellettük folytatta titkos viszonyát Ottóval.

Hazugságok hálója

Herman Shapiro sok időt töltött Dollytól távol, és meglehetősen rendszertelenül találkoztak, így a nő folytathatta viszonyát Ottóval. Közben egy harmadik szeretőre is szert tett, Roy Klumb személyében. Mivel a rendőrség továbbra is gyanúsnak találta Dollyt, és folytatta a nyomozást az ügyben, a nő sikeresen rábeszélte Klumbot, hogy a kedvéért szabaduljon meg az egyik pisztolytól – azt állította, ez a sajátja, és csupán hasonlít arra, amelyet a „betörő” használt, de nem akarta, hogy félreértés kerekedjen a nyomozókkal. A mit sem sejtő Klumb engedelmeskedett, és a La Brea aszfaltmocsaraiba dobta a rábízott fegyvert. A másik pisztollyal Dolly egy szomszédot környékezett meg, akit rábeszélt, hogy saját telkén ássa el azt.

Dolly ügyvédei körében (kép forrása: allthatsinteresting.com)

Nem telt sok időbe, mire Dolly és Klumb viszonya megromlott, és szakítottak. Klumb egyenesen a rendőrséghez ment, és előadta nekik a pisztoly elrejtésének történetét. A rendőrség kivonult az aszfaltmocsárhoz, ahol meg is találták a Klumb által mutatott helyen a fegyvert. Eddigre azonban olyan mértékben korrodálódott, hogy nem tudták egyértelműen összehasonlítani a Fred Oesterreich testébe lőtt lövedékekkel. Arra mindenesetre elegendő volt az új fejlemény, hogy Dollyt letartóztassák.

A letartóztatás hatására az említett szomszéd is szólt a rendőrségnek az ő telkén elásott fegyverről, azonban ez is túl rossz állapotban volt. Mivel az őrizetbe vett Dolly nem volt a házban, nem volt, aki ellássa élelemmel Ottót – Dolly Hermanhoz fordult: neki is „csavargó féltestvéreként” írta le a titokban a padlásán lakó Ottót, és megkérte, hogy vigyen neki élelmiszert. Hermannak háromszor kellett kopognia a padlásra vezető csapóajtón, hogy Otto tudja, biztonságban lejöhet.

Egy újságcikk részlete a padláshoz vezető kis ajtóval, valamint Herman Shapiro, Otto Sanhuber és Dolly Oesterreich fényképeivel (kép forrása: misconductpodcast.com)

Meglepő módon Herman sem sejtett semmi turpisságot, így az ügy ennyiben is maradhatott volna – az emberi társaságra vágyó Otto azonban beszélgetésük során kitálalt viszonyukról, Herman pedig dühbe gurulva elkergette. A padláson tartott titkos szerető azonban a jelek szerint nem vette el a kedvét Dollytól, ugyanis kifizette a nő óvadékát, és összeköltözött vele. Az elkövetkező évek békében teltek: Otto elhagyta Kaliforniát, végül pedig Walter Klein néven Kanadában kötött ki, ahol feleségül vett egy nőt.

Otto Sanhuber (kép forrása: inquisitr.com)

1930-ra azonban Herman és Dolly viszonya szakításig fajult. Herman a haragtól vezérelve bement a rendőrségre, és elmondott nekik mindent, amit tudott Dollyról, Ottóról és a gyilkosságról. A bíróság elrendelte Dolly és most már Otto Sanhuber letartóztatását is, és bíróság elé állította mindkettőjüket. Az ügy részletei óriási médiaszenzációt keltettek. A lapok által „denevérembernek” titulált Otto arra építette védekezését, hogy Dolly rabszolgaként tartotta őt, ez azonban nem győzte meg az esküdteket: bűnösnek találták, azonban gyilkosság helyett gondatlanságból elkövetett emberölésért ítélte el a bíró – ez a bűncselekmény azonban eddigre már elévült, így Otto szabad ember volt. Dolly tárgyalásán az esküdtszék nem tudott dönteni, így végül őt is felmentették.

Dolly Oesterreich 1930 körül (kép forrása: Wikimedia Commons)

Dolly és Otto ezt követően nem folytatták viszonyukat. Dolly Oesterreich 1961-es haláláig Los Angelesben élt, Otto Sanhuber további sorsáról nincs információ – annyi mindenesetre bizonyos, hogy nem sikerült befutnia ponyvaregényeivel.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/67793/pics/15478315059052733_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?