Victor Hugo keze is benne volt Batman főellenségének létrejöttében

Conrad Veidt Gwynplaine szerepében (kép forrása: atlasobscura.com)

A mára világszerte ismert Batman képregénysorozat egyik legikonikusabb gonosztevője a Joker névre hallgató, bohócszerű bűnöző, aki tréfás módon igyekszik túljárni a főhős eszén, és betegesnek tűnő, vicsorító mosolyával nyugtalanítja az olvasót. A karakter a képregény legelső, 1940-es kiadása óta részét képezi a Batman-univerzumnak. Tekinthető az azonos nevű francia kártya életre kelt másának is, azonban ennél jóval több van megalkotása mögött.

Joker eredete a némafilmek koráig nyúlik vissza, főként az úgynevezett „német expresszionizmus” irányzatában gyökeredzik. Az e stílusban készült (nem feltétlenül német gyártású) filmek túlzó stílusukról és sötét témáikról voltak nevezetesek. Egy ilyen filmnek, az 1928-as „A nevető embernek” köszönhet talán a legtöbbet Joker karaktere.

Az azonos című 1869-es Victor Hugo-regény alapján készült „A nevető ember” fő férfi szereplője, Gwynplaine igazi meggyötört lélek, akinek arcát – apja tetteiért való büntetésül – II. Jakab angol király szándékosan eltorzíttatta, ezáltal egész hátralevő életében egy széles, őrült mosolyt volt kénytelen viselni. A filmet Paul Leni rendezte, Gwynplaine alakját pedig a szintén német Conrad Veidt alakítása tette halhatatlanná.

A filmet népszerűsítő plakát (kép forrása: IMDb)

Már első ránézésre feltűnő a hasonlóság Veidt filmbéli külseje és Joker hagyományos ábrázolása között. Amikor a képregény alkotói, Bob Kane, Bill Finger és Jerry Robinson a tréfakedvelő antagonista személyén dolgoztak, egy sor különféle inspirációt felhasználtak, azonban végül a Veidt által alakított Gwynplaine volt az, amely mindezeket összefogta. Természetesen nem teljesen tiszta, hogy pontosan kinek milyen ötletei voltak, de „A nevető emberrel” Finger hozakodott elő, a nevet pedig az ekkor 17 éves Robinson találta ki – az ő első rajzai azonban a játékkártyán ábrázolt udvari bolondra hasonlítottak leginkább.

Conrad Veidt és Mary Philbin, a film két főszereplője (kép forrása: moma.org)

A későbbiekben Robinson a Joker egyedüli alkotójaként igyekezett feltüntetni magát – hasonlóan ahhoz, ahogy Kane saját magát a Fingerrel közösen kitalált Batman kizárólagos atyjaként. Annyi azonban bizonyos, hogy egy Kane-nel készült 1994-es interjúban elhangzik: „Bill Fingernek volt egy könyve, amelyben volt egy kép Conrad Veidtről, és megmutatta nekem, és azt mondta: „Itt van a Joker.”

Conrad Veidt mint Gwynplaine (kép forrása: reddit.com)

Batmanhez hasonlóan Joker is többféle inkarnációt élt már meg, az egyszerű bolondos bűnözőtől a pszichopatáig. Veidt szerepe kapott egy apró főhajtást 2005-ben, amikor Ed Brubaker és Doug Mahnke elkészítette a „Batman: A nevető ember” című képregényt, továbbá a 2008-as „A sötét lovag” című, Christopher Nolan rendezte film is tartalmazott áthallásokat Gwynplaine karakteréből: a Joker mosolya e filmben Hugo regényének főszereplőjééhez hasonlóan mosolya részben egy vágásnak köszönhető, nem csupán elmebetegségének. A rajzolók, színészek és írók változnak az évek során, de Veidt alakítása elválaszthatatlan maradt a Joker-karaktertől.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/66104/pics/15444617925453872_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?