Megviselt csontozatú, különleges lábbelit viselő középkori férfi maradványaira bukkantak a Temzében

A csontváz vizsgálata (kép forrása: BBC)

Egy 500 éve arccal a Temze-menti iszapban fekvő férfi – talán egy halász vagy folyóparti guberáló – maradványai érdekes apróságot rejtettek: a férfi lábán hallatlanul jó állapotban fennmaradt pár csizmát.

A hasán fekvő ember feje kissé oldalra volt fordítva, karja pedig feje fölé volt emelve, amikor megtalálták – talán úgy esett (vagy lökték) bele a vízbe évszázadokkal ezelőtt. Különös testhelyzete mellett azonban a férfinak még egy különös ismertetőjegye volt: rendkívül jó állapotban megmaradt és rendkívül ritka, térdig érő bőrcsizmát viselt. A régészek abban reménykedtek, hátha a lábbelik elárulnak valamit az elhunytról.

A férfi maradványait a Temze déli partján, a London részét képező Southwark Bermondsey negyedében találták a Thames Tideway nevű új, csatornázásnak szánt alagút által érintendő szakaszokon dolgozó régészek. A készülő nagyméretű „szupercsatorna” London jelenlegi, a Viktória királynő korában kiépült csatornázást követő csatornarendszerét hivatott leváltani.

Nem szokatlan dolog az iszapos hullámtérben holttestet találni, akár több évszázados emberi maradványokat is az iszapba ágyazva, de a férfi által viselt csizmák stílusa és állapota – a lábbelik bőr „negyedekből” állnak össze, amelyeket viasszal bevont lencérnával varrtak össze – egészen kivételes, mondják a régészek.

Kép forrása: theguardian.com

A bőr számos esetben jól megmaradhat Londonban, különösen, ha egy vízzel teli, vagy a vízpart közelében lévő árokban találnak rá” – mondta Beth Richardson, a régészcsapat leletekkel foglalkozó specialistája. A fémmunka vagy más, jól datálható bizonyíték híján a csizma stílusa – sarok nélküli, egyetlen darabból álló lapos talppal, amely elöl és hátul megerősítésre, illetve javításra került – legkésőbb a késő 15. vagy korai 16. századra helyezi a holttestet.

Ami szokatlan ezekben a csizmákban az az, hogy nem szoktunk ilyen magas szárúakat találni – mindig csak cipőket vagy bokacsizmákat” – mondta Richardson. „A magas szárú csizmák egyszerűen nem gyakoriak a középkorban, de még a Tudor-korban és a 17. században sem. Ha az ember megnézi a képeket, vagy az illusztrált kéziratokat vagy a portrékat, nagyon kevés ember visel rajtuk csizmát.”

Az a tény, hogy térdig érnek, a szakértők szerint valószínűsíti azt, hogy gázlócsizmákként szolgáltak – lehetséges, hogy a férfi a folyóban vagy akörül dolgozott dokkmunkásként, guberálóként vagy halászként. A kor tengerészeiről is tudni, hogy viseltek ilyen csizmát – ezt bizonyítja a nagy számú ilyen lábbeli, amelyet a Tudor-kori hadihajóroncs, a Mary Rose fedélzetén találtak.

Ahogy napjaink mindennapi használatra való gumicsizmái, ezek sem voltak különösebben flancosak. „Igen egyszerű csizmák voltak” – mondta Richardson. „Egyáltalán nem divatosak, nincsenek rajtuk csatok vagy bármi ilyesmi – ezek praktikus, mindennapi csizmák.” Jelenleg is zajlik a bőr megőrzése érdekében az állagmegóvási munka, és egyelőre nincs tervbe véve kiállításuk. A csizmákon belül a kutatók növényi anyagra bukkantak, ennek vizsgálata még folyamatban van. A régészek azt gyanítják, mohával lehettek kibélelve, egyfajta hőszigetelésképpen a hideg vízben való hosszabb tartózkodáshoz.

Kép forrása: theguardian.com

Különleges lábbelijén kívül is vannak azonban nyomok, amelyekből következtetni lehet a férfi életmódjára. Jelentős degeneratív ízületi betegség nyomai lelhetők fel gerince mentén és bal csípőízületében, ezek arra utalnak, hogy fizikai munkát végzett, és vélhetően minden nap fájdalmai voltak, mondta el Niamh Carty oszteológus. Habár a szakember nem tartja teljesen kizártnak, hogy a férfi 35 évnél fiatalabb volt, csontozata alapján ennél jóval idősebb lehetett.

A fentiek mellett a férfinak jellegzetes barázdák vannak a fogain, ami „annak a jele lehet, hogy a fogak rágófelületével húzott valamilyen anyagot, vagy valamilyen tárgyat rendszeresen a fogai között tartott hosszú időn keresztül” – mondta Carty. Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy kötelet húzott a fogaival, ahogy egy halász tenné.

Hogy pontosan miként lelte halálát a férfi, sosem fogjuk biztosan tudni. A régészek szerint azonban nincs nyoma idegenkezűségnek. „Lehetséges, hogy a folyóban dolgozott, amikor túlságosan felerősödött az áramlat, lehet, hogy elesett, lehet, hogy fáradt volt” – mondta Richardson. „Lehet, hogy túl sokat ivott előtte. Nem tudjuk igazán.”

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/65972/pics/15441938916536441_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?