Tudta-e, hogy...?

Az amerikai polgárháborúban az északiak oldalán harcoló fekete katonák kezdetben 10 dolláros havi zsoldot kaptak, míg fehér bajtársaik ennél magasabb összegnek 13 dollárnak örülhettek.

A chilei kormány az 1930-as években el akarta adni a Húsvét-szigetet, hogy a bejövő összegből hadseregfejlesztést hajtson végre. Ám a távoli földdarabot végül egyetlen akkori nagyhatalom (Nagy-Britannia, USA, Németország) sem akarta megvásárolni.

A német írók és tudósok munkásságát összesen 38 Nobel díjjal jutalmazták 1905 és 1936 között. A díjjazottak közül 14 zsidó származású volt.

Francesco Pizzaró, Peru hódítójának testét üvegkoporsóban őrzik Lima katedrálisában.

Az 1967-es hatnapos háborút megelőzően izraeli hírszerzés kiderítette, hogy az egyiptomi légierő reggel 7.45-kor a legsebezhetőbb. A műszakváltás miatt ugyanis ekkor az összes gép a földön tartózkodott.

A kamikaze támadásokhoz kifejlesztett speciális, lökhajtásos repülő torpedót, az Okhát nehéz volt lelőni, mert közvetlenül a víz fölött, 650 km/h-s sebességgel közelítette meg a kiszemelt célpontját.

Az első keresztes hadjáratban (1096-1099) részt vevő, főúri rétegekből származó lovagok gyakran hatévnyi jövedelmüket áldozták arra, hogy eljussanak Jeruzsálembe.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/58770/pics/lead_800x600.jpg
Tudta-e, hogy...?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?