Tudta-e, hogy...?

Angkor a 9-15. század között a délkelet-ázsiai Khmer Királyság virágzó fővárosa volt. Összeomlásában sokak szerint jelentős szerepet játszott, hogy a lakosok a 13. században a hinduizmus helyett a buddhizmus passzív, befelé forduló théravéda irányzatát kezdték el követni.

Az első „modern” amerikai sorozatgyilkosnak tartott chicagói H.H. Holmes egy hangszigetelt gázkamrákkal, titkos csapóajtókkal és mérgekkel teli kastélyban végezte ki áldozatait a 19. század végén.

Szovjet levéltári adatok szerint 1937-38-ban 1 millió 550 ezer személyt vettek őrizetbe, és 681 ezret végeztek ki, ám az áldozatok valódi száma számos szakértő szerint jóval több lehetett.

Az első világháborúban harcoló skót katonák 26,4 %-a nem tért haza szülőföldjére. Ennél csak a szerbeknél és a törököknél volt magasabb a harcokban elesett katonák aránya.

A teát az angolok és az oroszok is felhasználták az alkoholizmus elleni harcban. Az angol király olykor ingyen teát osztogatott a népnek, Oroszországban pedig a 19. század végén több olcsó teázót is nyitottak a munkásoknak.

A spártaiak késve érkeztek a marathóni csatába, mivel törvényeik szerint meg kellett várniuk a holdtöltét, és csak azután vonulhattak hadba.

A 2011-ig Líbia élén álló Moammer Kadhafi rajongott Condoleezza Rice volt amerikai külügyminiszterért, akiről saját kezűleg készített kreatív fotóalbumot (scrapbookot), és több százezer dollár értékben ajándékokkal is elhalmozta.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/53808/pics/lead_800x600.jpg
Tudta-e, hogy...?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?