Tudta-e, hogy...?

A szultáni hárem tagjai a legszebb lányok közül kerültek ki. A háremhölgy-jelölteknek alapos vizsgálaton kellett átesniük: még azt is figyelték, hogy horkolnak-e éjjelente.

A kerékpárok a 19. század végén a háborúkban is megjelentek. A leghosszabb ideig, 1891-től 2003-ig a svájci kerékpárezred állt fenn.

A hatalma csúcsán lévő Orosz Birodalomban több mint 100 etnikum élt egymás mellett. Az orosz népesség a lakosság mintegy 45 %-át tette ki.

A  1872-es Meidzsi-restauráció folyamán Japánban végrehajtott közoktatási reform révén hatéves tankötelezettséget vezettek be, és országszerte iskolák százai létesültek. A századfordulón már a lakosság mintegy 90 %-a tudott írni-olvasni. 

A katolikus egyház két csodatételt köt II. János Pál nevéhez. A francia Marie Simon-Pierre, valamint a Costa Rica-i Floribeth Mora Diaz is a pápa halála után, az egykori egyházfőhöz imádkozva gyógyult fel betegségéből.

Mivel Adolf Hitler délig aludt, csak órákkal a Normandiai partraszállás kezdete után értesült a szövetségesek akciójáról.

Az 1936-os berlini olimpián szerepelt először a játékok programjában a kosárlabda, a kézilabda és a kajak-kenu.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/52754/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?