Tudta-e, hogy...?

A Nürnbergi perről 16 ezer oldalas, több mint 4 millió szót tartalmazó jegyzőkönyv készült, és az eljárás során több mint 200 tonna papírt használtak fel.

Chile véreskezű diktátora, az 1973-tól 1990-ig a dél-amerikai ország élén álló Augusto Pinochet korlátozott intellektuális képességekkel rendelkezett. Kétszer is elbukott a katonai akadémiai felvételin, és súlyos migrénje volt, ha túl sokat tanult.

A mezőgazdaság erőszakos kollektivizálása, a gabonabeszolgáltatási terhek drasztikus növekedése, valamint az erőltetett gabonaexport következtében 1932-33-ban több millióan haltak éhen a Szovjetunióban.  Az éhínség során az ukrán falusi lakosság mintegy egyötöde halt meg.

Bár az 1936-os berlini olimpián az olimpiai faluban Hitler parancsára nem szolgálhattak fel alkoholt, a tiltakozó olaszoknak, franciák, belgáknak és hollandoknak végül engedélyezték a szeszfogyasztást.

A szülési fájdalmakat csökkentő kloroform elterjedésében nagy szerepe volt a brit Viktória királynőnek, aki 1853-ban – a világon az elsők között – a szer segítségével szülte meg fiát, Lipótot.

A fasiszta Olaszországban a „Vasprefektus”, Cesare Mori tevékenységének köszönhetően 1925 és 1928 között 11 ezer maffiózót tartóztattak le, és évekre meggyengítették a szervezetet.

A Napkirálynak nevezett francia XIV. Lajos vacsorája jól megszervezett szertartásrend szerint zajlott, amelyhez közel 500 fős személyzet segédkezett.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/52591/pics/lead_800x600.jpg
Tudta-e, hogy...?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?