Félezer ezüstpénzzel teli edényt találtak Hollandiában

Egy holland vízmű társaság szakemberei éppen új csöveket fektettek a föld alá, amikor nem mindennapi esemény történt: a földmunkák során egy több száz éves pénzérmékkel teli edény került elő. A régészek szerint többségük a 15. századból származik.

A figyelemreméltó felfedezést követően az utrechti tartomány középső részén lévő Hoef en Haag városban tevékenykedő Oasen vízmű társaság dolgozói egyből felvették a kapcsolatot az utrechti régészekkel. A szakemberek átfésülték a területeket, majd az összeszedett leleteket vizsgálat alá vették.

Az NL Times szerint a mázas agyagedényben közel félezer ezüstérme – köztük 12 arany – volt megtalálható. Az edényben textilmaradványokra is bukkantak, vélhetően ezekben tárolták az érméket, ám az idő vasfoga a pénzes tasakokkal hamar végzett, magyarázta Peter de Boer helyi régész. Az érmék többsége az 1470-1480-as évekből származik, némelyiket VI. Henrik angol (és vitatott francia) király, valamint II. Pál pápa és Burgundiai Dávid, Utrecht püspökének arcképe díszíti.

„A kincs minden pénzérméje egy történet nemesfémekben elmondva, ugyanis akkoriban egyfajta névjegykártyát is jelentett az egyes királyok/hercegek által ütött pénz” – tette hozzá a kutató. A leletek fontos információkat jelenthetnek a szakértőknek, hogy jobban megértsék Hagestein középkori városának 1405-ös ostromát.

A pénzérmék kialakítása alapján is jelentős következtetéseket tudnak levonni a régészek a burgundi hercegek által uralt Németalföld (a mai Belgium, Hollandia, Luxemburg és Észak-Franciaország) mindennapjairól. A „Burgundiai Németalföld”, mint egységes tartomány 1384 és 1477 között állt fenn, abban az időben, amikor a pénzérmék zöme használatban volt.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/50454/pics/lead_800x600.jpg
Középkor,régészet
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?