Tudta-e, hogy...?

Az orvosságként fogyasztott tea eleinte az uralkodók itala volt. Különleges státuszát jelzi, hogy egy kínai császár egy alkalommal egy csésze teával jutalmazta győztes hadvezérét.

Arábiai Lawrence az első világháború előtt komoly régészeti kutatásokat folytatott a Közel-Keleten. Az általa és munkatársai által kiásott leletek még manapság is nyugat-európai múzeumok anyagát gazdagítják.

Japánban, a Meidzsi-reformok révén a korábban arisztokrata kiváltságnak tekintett vezetéknév-használat az addig főként foglalkozásuk szerint megkülönböztetett parasztok körében is elterjedt.

A whiskyről megemlékező első skót írott forrás, egy 1494-es adólista szerint IV. Jakab skót király nyolc hordó  malátát adományozott egy John Cor nevű szerzetesnek, hogy aqua vitae-t készítsen belőle.

Kelet-Szibériában az 1650-as években az őshonos jakut és tunguz lakosság közel 80 %-a halt meg az orosz hódítók által behurcolt himlőben.

Míg 1841-ben mindössze 7450-en éltek Hongkongban, 1865-re azonban a természeti csapások és éhínség elől menekülő kínaiaknak köszönhetően a lakosságszám 125 ezerre nőtt.

III. Murád oszmán uralkodónak feleségeitől és ágyasaitól összesen több mint száz gyermeke született.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/50170/pics/lead_800x600.jpg
Tudta-e, hogy...?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?