10 tény, amit (vélhetően) nem tudott) Las Vegas múltjáról

1. A sivatagi metropolisz, amely manapság évente mintegy 40 millió látogatót vonz és a szerencsejátékok Mekkájának számít, az 1850-es években még a mormon vallásúak területeihez tartozott, amelyek tagjai be akarták népesíteni a kietlen vidéket, sikertelenül.

2. A Las Vegas-völgy már több mint tízezer év óta lakott, ám az első európai származásúak csupán az 1820-as években vetették meg tartósan a lábukat a területen.

3. Las Vegas nevet (jelentése: rét, legelő) a spanyolok adták a helynek, arra utalva ezzel, hogy a völgy számos forrásban bővelkedik.

4.  A lassan kialakuló település, amelyet 1848-ban Mexikó kénytelen volt átadni az Egyesült Államoknak, a 20. század elejére az egyik legjelentősebb megállója és vizes lerakata volt a sivatagos területen áthaladó vasútnak. Várossá egyébként 1905. május 15-én nyilvánították.

5. A szerencsejáték 1910-ben illegálissá vált Nevadában, így Las Vegasban is tilos volt pénzben játszani. A legalizálására csupán 1931-ben került sor, mégpedig azon munkások ezrei miatt, akik a Boulder-gát (ma Hoover-gát néven ismerjük) építésén dolgoztak.

6. Az első kaszinó, amely a városban megkapta 1931-ben az engedélyt, a Northern Club volt, amelyet egy asszony, bizonyos Mayme Stocker tulajdonolt.

7. A világhírű Las Vegas Strip, amely mentén számos hotel és kaszinó fekszik, 1941-ben jött létre, miután megnyitotta kapuit az El Rancho Vegas névre hallgató első kaszinó.

8. Az 1940-es években tört előre Las Vegasban a korábban sohasem látott esküvő-biznisz. Párok ezrei kezdték el csak azért felkeresni a várost, hogy mihamarabb összekössék életüket, ugyanis itt sokkal könnyebben, gyorsabb idő leforgása alatt, várakozási idő és mindenféle vérvizsgálatok nélkül lehetett házasodni.

9. Az 1950-1960-as években Vegas nem csupán a szerencsejáték miatt volt vonzó. Tömegek keresték fel csak azért, hogy a közeli atombomba robbanásokat és a felszálló gombafelhőt a hotelszobájuk erkélyéről csodálhassák.

10. Míg korábban viszonylag „kis” méretű szállodákat és hoteleket lehetett találni a városban, a 3044 szobás Mirage 1989-es megnyitásával elkezdődött a máig tartó megalománia kora.

Címkék: 10_tény
https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/49834/pics/lead_800x600.jpg
10_tény
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?