Kegyetlen gyilkosságok a viktoriánus kori Angliából

A 19. századi Anglia mindennapjai bővelkedtek a meglehetősen kegyetlen gyilkosságokban. Előfordult, hogy egy vélt adósság miatt egy teljes családot agyonvertek egy kőtörő kalapáccsal, máskor pedig egy bérvita fajult odáig, hogy a szakácsnő megfojtotta az őt alkalmazó asszonyságot.

Emmanuel Marshall kovácsmester egy szerény házikóban élt népes családjával (feleségével, négy gyermekükkel, édesanyjával és nővérével) a Buckinghamshire megyebeli Denham városkában. A család tagjait utoljára a közeli Uxbridge-ban rendezett vásáron látták élve 1870. május 21-én.

Két nappal később az Emmanuel nővérének menyasszonyi ruháját készítő szabónő felkereste a család otthonát és miután senki nem nyitott ajtót a kopogására, bepillantott az ablakon. A szeme elé táruló látvány egészen borzalmas volt. A szobát vér borította be és mindenfelé hullák hevertek.

Az asszony sikoltozva rohant a városi rendőrfőnökhöz, aki belépve a házba megállapította, hogy ott hat holttest fekszik. A kovács feleségét, anyját és nővérét, illetve három gyermekét sikerült azonosítani, ami nem volt egyszerű feladat, lévén szerencsétleneket egy kőtörő kalapáccsal verték agyon. A rendőrök először arra gyanakodtak, hogy a kovács végzett saját családjával, de később Emmanuel holttestét is megtalálták a műhelyben.

Figyelmesek lettek azonban arra, hogy a brutálisan meggyilkolt kovácsmester néhány ruhája hiányzik a házból. Körbekérdezve a szomszédokat, a rendőrök megtudták, hogy egy asszony látott egy jól öltözött alakot, akiről akkor azt gondolta, hogy a kovács az. Ugyanezt az embert egy nappal később egy kocsmában látták egy nagy vászonzsákkal együtt.

Következő nap egy Coombes nevű téglavető értesítette a nyomozókat egy nagy termetű albérlőtársáról, akit ő csak Jack néven ismert. Elmondása szerint Jack mindig nagyon szegény volt, de néhány napja csak úgy szórja a pénzt. Coombes segítségével a rendőrök a férfi nyomába eredtek és egy readingi kocsmában el is kapták a gazfickót.

Hamarosan kiderült a gyilkos motivációja is. A férfi valójában egy John Owen nevű ex-kovács volt, aki rendszeresen ült börtönben kisebb tolvajlások miatt. Owen egykor Emmanuel szolgálatában állt, de egy alkalommal olyan rossz munkát végzett, hogy a kovácsmester nem akarta őt kifizetni. Az adósság miatt véres bosszút álló férfit 1870. augusztus 8-án akasztották fel.

Az iszákos szakácsnő

1872 áprilisában a francia özvegyasszony, Marie Caroline Riel London egyik előkelő, központi részén élt. Háztartásában számos cseléd dolgozott, köztük a 29 éves belga Marguerite Dixblanc, aki az asszonyság szakácsnője volt.

Egy nap Madame Riel és Marguerite haragos szóváltásba keveredett, miután az asszony csak egy heti járandóságát akarta kifizetni a lánynak, az általa kért teljes havi helyett. A két nő közötti feszültség tíz nappal később ért robbanópontra, amikor Madame Riel rajtakapta szakácsnőjét, amint a borospince tartalmát dézsmálja. Ekkor Marguerite arcon ütötte úrnőjét, majd egy kötéllel meg is fojtotta, a holttestet pedig egy nagy méretű szemetásládába dobta.

Marguerite a többi szolgának – akik nem tartózkodtak a házban a gyilkosság időpontjában – azt mondta, hogy az asszonyság néhány napra elutazott. A cselédek ki is használták az alkalmat és csapra verték a pince söröshordóit és benyakalták a legjobb borokat. Ezalatt Marguerite kifosztotta a szerencsétlenül járt Madame Riel széfjét és sitetősen Párizsba utazott.

Az angol rendőrök mindazonáltal könnyen a nyomára akadtak és megtalálták nála a lopott pénzt is. A franciák kiadták a lányt az angol hatóságoknak, így Marguerite gyilkosság vádjával bíróság elé is állt. Szerencséjére a korabeli társadalom ódzkodott attól, hogy kivégezzenek egy nőt, így a gyilkos szakácsnőt „mindössze” 20 év börtönbüntetésre ítélték.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/46931/pics/lead_800x600.jpg
Anglia,gyilkosságok,Újkor
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?