Tudta-e, hogy...?

Gabriele Falloppio 16. századi olasz anatómus egyik értekezésében olvasható az első egyértelmű utalás az óvszerre, amely vászonból készült, és amelyet a szifilisz elleni védekezésre használtak.

Miklós 1896 májusi koronázását szörnyű tragédia árnyékolta be. A Moszkva melletti Hodinka-mezőn az ajándékokra váró tömegben pánik tört ki és több mint ezer embert halálra tapostak. A tragédiát a nép II: Miklós uralkodására nézve rossz előjelnek tekintette.

A kamikaze taktika szellemi atyja Ónisi Takidzsiró altengernagy, Japán kapitulációja után szeppukut, rituális öngyilkosságot hajtott végre. Búcsúlevelében bocsánatot kért a feláldozott pilóták családjaitól.

Szent Miklós hamvainak egy részét kereskedők vitték kis-ázsiai nyughelyéről az olaszországi Bariba. Csontvázának másik fele az első keresztes háború idejében Velencébe került.

Amikor Dareiosz perzsa uralkodó Kr. e 491-ben követeket menesztett a görög poliszokba, hogy hűségük jeleként vizet és földet követeljen tőlük, Athénban egy szakadékba, Spártában egy kútba dobták a küldöttet.

1619-ben a jamestowni dohányültetvényeken jelentek meg Észak-Amerikában az első fekete rabszolgák. A dohánytermesztés ettől kezdve jelentősen hozzájárult a rabszolgamunka elterjedéséhez.

A történészek becslései szerint az inkvizíció által perbe fogott személyek mintegy 2%-a (több tízezer ember) végezte máglyán.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/45696/pics/lead_800x600.jpg
Tudta-e, hogy...?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?