10 tény, amit (vélhetően) nem tudtál a II. világháborús német U-bootokról

1. Az atlanti csata során Németország több mint ezer tengeralattjárót (U-boot, a tengeralattjáró helyett a búvárhajó talán pontosabb kifejezés) építtetett a Nagy-Britannia köré vont blokád támogatására. Közülük 783 semmisült meg, ami közel 30 ezer tengerész halálával járt.

2. A második világégés kezdetén a torpedók, a búvárhajók legfontosabb fegyverei gyakran bizonyultak megbízhatatlannak, olykor fel sem robbantak, míg máskor túl korán sültek el.

3. Az 1942-es év az egyik legkatasztrofálisabb időszak volt a szövetségesek számára, ugyanis az Atlanti-óceánon a német U-bootok több mint ezer hajójukat küldték a hullámsírba.

4. A búvárhajók legénysége a küldetések során rendkívüli módon óvta az édesvízkészletet, a tengerészek sokszor hónapokig nem mosakodhattak rendes vízben, általában a sósvízbe mártott szivacsos módszer volt csupán az egyetlen fürdési lehetőség.

5. Egy U-boot őrjárata néhány hétig, de akár hat hónapig is eltarthatott. A hosszú idő után hazatérő legénység tagjait a hozzátartozók alig ismerték fel bozontos szakálluk miatt, hiszen a küldetés során alig volt esély a borotválkozásra.

6. A német búvárhajók legénysége egy Kolibri nevű kölni használatával igyekezett elnyomni az acélkoporsóban uralkodó oroszlánszagot, amely az igencsak visszafogott ruhacsere és mosakodási lehetőségek miatt gyakori vendég volt a fedélzeten.

7. A közhiedelemmel ellentétben az U-bootok idejüknek nagy részét a felszínen töltötték. Csak akkor merültek le a vízfelszín alá, ha megtorpedóztak egy ellenséges hajót vagy ha éppen ők voltak az üldözöttek.

8. A német búvárhajókat többnyire kifejezetten hangos dízelmotorok hajtották, így az extrém hanghatásoknak kitett, gépházban dolgozó tengerészek gyakran szenvedtek álmatlanságtól vagy halláskárosodástól.

9. Heinz-Wilhelm Eck volt az egyetlen német U-boot parancsnok, akit háborús bűnökért ítéltek el és kivégeztek a második világháborút követően, ugyanis egy alkalommal az Indiai-óceánon megtorpedózott és elsüllyedt görög kereskedőhajó túlélői közé lövetett.

10. A hulladékokat, mint például a rothadó ételeket muszáj volt a fedélzeten tartaniuk, ugyanis ha egyszerűen kihajították volna a tengerbe, akkor a lebegő tárgyak hamar elárulták volna az ellenségnek, merre is járt az U-boot.

Címkék: 10_tény, 20. század
https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/45567/pics/lead_800x600.jpg
10_tény,20. század
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?