10 tény, amit (vélhetően) nem tudtál a tankokról

1. A tankok születése tulajdonképpen az első világháború lövészárkok okozta patthelyzetének köszönhető. Az új harci jármű feladata a támadó gyalogság visszaverése és az ellenség kifinomult árokrendszerének áttörése volt.

2. Természetesen évszázadokkal a nagy háború előtt is készültek már tervek hasonló szerkezetekre. A tank legkorábbi prototípusát Leonardo da Vinci hozta létre 1487-ben. A kezdetleges jármű úgy nézett ki, mint egy kúp alakú teknőspáncél.

3. A „The Land Ironclads” című rövid írásában a science fiction atyja, H. G. Wells 1903-ban már megemlített egy páncélozott harci járművet, amely hasonló jellemzőkkel bírt évtizedekkel későbbi társaihoz.

4. A mai modern tankok kialakításának úttörői a britek voltak. A Mark I. névvel ellátott típust 1915-ben fejlesztették ki, első bevetésére 1916 szeptemberében, a somme-i csatában került sor. Az acélszörny maximális sebessége 6 km/óra volt.

5. Az első harckocsikat kezdetben „landship” (szárazföldi hajó) néven emlegették, ám a britek próbálták titokban tartani új fegyverük kilétét, így a későbbiekben „water tank”-ként (víztartály) hivatkoztak rá. Végül rajta maradt a tank kifejezés.

6. Az első világháborús tankokat kezelő személyzet a levegőtlen, alig szellőző acélkoporsó mélyén teljesített szolgálatot, ahol a szén-monoxid, a motor által kibocsátott olajgőz és a lőfegyverek mérgező gázai keveredtek. Mindezek huzamosabb ideig tartó belégzése az öntudat elvesztéséhez is vezethetett.

7. A második világháború idején a tank vezetőjének többek között a harckocsi karbantartási munkálatainak elvégzése is a feladatai közé tartozott. Az egyik legnagyobb kihívás az elektromos vezetékek rágcsálóktól való megvédése volt.

8. A német Panzer VIII Maus nevű tankmonstrum 188 tonnás volt, ami igencsak nagy hátránynak számított, amikor hidakon kellett átkelnie.

9. Az amerikai tankok személyzete nem evett sárgabarackot a harckocsi belsejében, illetve közvetlen környezetében, ugyanis a babona szerint az nagy balszerencsétlenséget hozott volna a fejükre.

10. Jelenleg Oroszországnak van a legnagyobb méretű tankflottája, több mint 22 ezer harckocsi felett bír, míg az Egyesült Államok csupán 9125 tank felett rendelkezik.

Címkék: 10_tény, 20. század
https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/45568/pics/lead_800x600.jpg
10_tény,20. század
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?