Tudta-e, hogy...?

A balettrajongó Napkirály, XIV. Lajos, uralkodása kezdetén a királyi udvarban számos balettelőadásban, többek között Molière darabjaiban is szerepelt.

A régészeti kutatások szerint Babilonban és Egyiptomban már a Kr.e. IV. évezredben is használtak időmérő eszközöket, különböző nap- és árnyékórákat.

A napóleoni háborúk idején a Rothschildok már olyan kiterjedt futárszolgálattal rendelkeztek, hogy általában minden fontos hírt elsőként tudtak meg a kontinensen.

Egyes becslések szerint a Moszad világszerte jelenleg 35 ezer ügynököt irányít, ebből 20 ezer aktív és 15 ezer alvó ügynök.

A világon elsőként Thomas Selfridge, az amerikai hadsereg főhadnagya vesztette életét repülőgép-balesetben 1908. szeptember 17-én. A gépet vezető Orville Wright túlélte a zuhanást.

A második világháború óta elkövetett legnagyobb tömegmészárlás, a ruandai népirtás során hutu szélsőségesek 1994. április 6-tól július közepéig mintegy 800 ezer tuszit és mérsékelt hutut mészároltak le.

Az ókori Róma tele volt nyilvános illemhelyekkel, ahol a polgárok egy botra erősített vizes szivacsot, ún. tersoriumot használtak „WC-papírként”, melyet a következő használó ecetes vízzel fertőtlenített.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/44742/pics/lead_800x600.jpg
Tudta-e, hogy...?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?