Tudta-e, hogy...?

A közhiedelemmel ellentétben sohasem hagyta el XIV. Lajos száját a szállóigévé vált mondat: „az állam én vagyok”.

Hongkongot az első ópiumháború alatt, 1841-ben szállták meg a britek, és a terület koronagyarmatként egészen 1997-ig a fennhatóságuk alatt maradt.

Oroszországban a nagy októberi szocialista forradalom után betiltották a karácsonyfát. A tiltást csak 1935-ben oldották fel, a fa azonban az újévi ünnep része lett, a betlehemi csillagot pedig vörös csillagra cserélték.

A náci Németország politikai, katonai és gazdasági vezetőinek felelősségre vonását célul kitűző nürnbergi per az első olyan büntetőeljárás volt a történelem során, amelyben háborús bűncselekmények miatt ítélték el egy ország vezetőit.

Kezdetben csak a tehetősebbek engedhették meg maguknak a kézzel illusztrált kártyák megvásárlását, ám a 15. század elejétől már fametszeteket használtak a sokszorosításra, így a játékkártya szélesebb néprétegek számára is hozzáférhetővé vált.

A maffiózó szó egy szicíliai tájszólásban írt, 1863-ban bemutatott dráma címében tűnt fel először. Magában a színdarabban egyszer sem hangzott el a kifejezés.

Az újkori játékok történetében elsőként 1936-ban, Berlinbe vitték futva Olümpiából az olimpiai lángot.

1
https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/44041/pics/lead_800x600.jpg
Tudta-e, hogy...?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Éva 2017-10-25 15:57:00
A hiedelmek sokszor többet nyomnak a latba, mint az igazság. Hiába az ember már csak ilyen, szereti a hazugságot, az színesebb számára, lehet rajta csámcsogni. Az igazság maga a pőre valóság, erre nem vevő. Tapasztalatból írom.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?