Tudta-e, hogy...?

A szökött rabszolgák felkutatását profi fejvadászokra bízták a Római Birodalomban. Az elfogott szökevények homlokára betűket égettek: FUG (fugitivus), azaz szökevény.

A FIFA szerint a futball gyökerei az ókori Kínába vezethetőek vissza. Az ún. „cuju” lényege egy tollal kitömött és 12 bőrdarabbal egyben tartott labda a mainál agresszívabb rugdosásából állott. A 2500 éves labdajátékot eredetileg a katonák kiképzésének tekintették.

Versailles a szagok tekintetében is egyedülálló volt az európai kastélyok körében, ugyanis 1768-ig csak 9, a királyi család tagjai számára fenntartott toalett volt a palotában. A többi lakó többnyire ott végezte dolgát, ahol akarta.

Habár a pestis baktériuma kifejezetten a meleg helyeket kedveli, 1348 és 1350 között Norvégia lakosságának 60 százalékát elpusztította.

A kegyetlenkedéseiről ismert Akragasz i. e. 6. században élt türannosza, Phalarisz ellenlábasait egy bika alakú bronz tartályba zárta, amelyet alulról tűzzel melegítettek. A zsarnok pedig élvezettel hallgatta, ahogyan a bika „bőg”.

A százéves háború leghíresebb ütközetében, az 1346-ban vívott crécyi csatában a kétszeres túlerőben lévő francia seregek több mint tízezer főt veszítettek, míg az angoloknál alig 100-an maradtak holtan a csatatéren.

Habár a Föld első körbehajózása Magellán nevéhez fűződik, a portugál hajós sohasem ért vissza Európába, mivel a Fülöp-szigeteken meggyilkolták a bennszülöttek. 250 fős legénységéből mindössze 18-an jutottak haza.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/40707/pics/lead_800x600.jpg
Tudta-e, hogy...?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?