Tudta-e, hogy...?


Dwight D. Eisenhower volt az egyetlen amerikai elnök, aki szolgált az első és második világháborúban.

A rómaiak körében nagy kultusza volt a fallikus szimbólumoknak. Hordtak többek között falloszt ábrázoló szerencsetalizmánokat, de az ajtók fölött is gyakran helyezték el a gonosz szellemeket elűző tárgyakat.

A só kulcsfontosságú szerepet játszott a középkori Kínában. A Tang-dinasztia reformjainak köszönhetően a 8. század végén már az állami bevételek több mint a fele a sóadóból származott.

1992 májusában, a maffia egyik legnagyobb felháborodást kiváltó akciója során 400 kilónyi, autópálya alá rejtett robbanóanyaggal végeztek Giovanni Falcone vizsgálóbíróval.

Viktória vérzékenységben szenvedett, és utódain keresztül számos európai udvarban megjelent a betegség. A leghíresebb hemofíliás, II. Miklós fia, Alekszej cárevics édesanyja – Viktória unokája – révén örökölte a „királyi betegséget”.

Kínában már Kr. e. 200 körül elterjedt a bambuszsütés szokása, mivel azt tartották, hogy a sütés közben bekövetkező robbanás elűzi a gonosz szellemeket és a hegyi óriásokat. Megszületett a petárda őse.

Clement Clark Moore amerikai költő 1822-ben megalkotott Szent Miklós látogatása címet viselő költeményének köszönhetően terjedt el a köztudatban a Télapó ajándék szállításra szolgáló szánja, és az azt húzó rénszarvasok száma.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/39943/pics/lead_800x600.jpg
Tudta-e, hogy...?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?