Tudta-e, hogy...?

II. János Pál bocsánatot kért többek között a katolikus egyház rabszolga-kereskedelemben játszott szerepéért, valamint az inkvizíció bűneiért is, és pápasága alatt rehabilitálták Galileo Galileit.

A legkorábbi amfiteátrumok fából épültek, a legrégebbi kőből emelt arénát i.e. 70-ben Pompei városában építették.

A 16. században még előfordult, hogy az angol és holland kalózok olyannyira értéktelennek tekintették a zsákmányolt kakaót, hogy a tengerbe öntötték.

A spanyol Francisco Orellanát aki első ízben hajózta végig az Amazonast,indián nők támadták meg. A felfedező ezekről az amazonokról nevezte el a folyamot Amazonasnak.

A kártyagyárak 1935-ban megpróbálkoztak egy ötödik kártyaszín – az USA-ban a „sas”, az Egyesült Királyságban pedig a „korona” bevezetésével – ám a kísérlet kudarcba fulladt.

Az 1960-as évek elején a Hongkongot sújtó vízhiány miatt többször csak vízjegyrendszert vezettek be. 1963-64-ben csak minden negyedik nap, négy órán át juthattak vízhez a lakosok.

A holland tengerészetnél hivatalos büntetőformula szerint a vétkest kötél segítségével a hajótest alatt húzták át. Legtöbbjük halálának nem is a fulladás volt az oka, hanem azok a sérülések, amelyeket a hajótestre rakódott növények okoztak.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/38822/pics/lead_800x600.png
Tudta-e, hogy...?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?