10 tény, amit (vélhetően) nem tudtál az atombombáról

1. A történelemben először az USA-ban a Franklin D. Roosevelt elnök engedélyével 1942-ben elindított Manhattan-terv tudósainak sikerült atombombát előállítani. Az első kísérleti robbantást 1945. július 16-án hajtották végre Új-Mexikóban.

2. A Manhattan-tervben 36 ezer vállalatnál megközelítőleg 600 ezer tudós, mérnök és munkás dolgozott. Közülük csak minden ezredik tudta, hogy mi a projekt célja.

3. A Manhattan-terv annyira titkos volt, hogy az USA cenzori hivatala 1943-ban többek között az atomenergia, a plutónium és az urán szavak használatát is megtiltotta a sajtónak.

4. Az atombomba atyját, J. Robert Oppenheimert az 50-es években kommunistaszimpátiája miatt száműzték a tudomány élvonalából, és csak a 60-as években rehabilitálták.

5. Az amerikaiak az 1945. augusztus 6-án Hirosimára ledobott atombomba bevetése előtt két nappal 720 ezer röpcédulát dobtak le a városra, de senki sem vette komolyan a figyelmeztetést.

6. Az USA 1959-ben azt tervezte, a szovjetek megfélemlítése céljából atombombát robbant a Holdon. Végül – a Föld lakosságát féltve – elvetették az ötletet.

7. 1961.október 30-án a történelem legnagyobb erejű nukleáris fegyvere, a szovjet hidrogénbomba (Cár-bomba) felrobbantásának helyszínétől még 900 km-re is betörtek ablakok.

8. Az 50-es években a britek a szovjet invázió megakadályozása érdekében nukleáris taposóaknák telepítését tervezték az NSZK-ban. Az aknák megfelelő hőmérsékletét a szerkezetbe bezárt élő csirkékkel kívánták elérni.

9. Az 1960-as évek közepére az ENSZ BT mind az öt állandó tagja rendelkezett atomfegyverrel. Azóta már Pakisztán, India és Észak-Korea is állított elő atombombát.

10. 1961 januárjában két, atombombát szállító B-52-es bombázó kettétört az észak-karolinai Goldsboro felett, de csodával határos módon egyik bomba sem robbant fel a becsapódáskor.

Címkék: 10_tény, atombomba
https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/38623/pics/lead_800x600.jpg
10_tény,atombomba
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?