10 tény, amit (vélhetően) nem tudtál a nagy gazdasági világválságról

1. Az 1929 októberében a New York-i tőzsde összeomlásával kezdődő nagy gazdasági válság 1933-ban érte el csúcspontját az USA-ban, hatásai azonban egészen az 1940-es évekig érzékelhetőek voltak.

2. A nagy gazdasági válság idején a világkereskedelem a felére esett vissza, az ipari termelés drasztikusan csökkent, bank- és agrárválság alakult ki, a munkanélküliség pedig soha sem látott méreteket öltött.

3. 1929 és 1933 között az USA 25 ezer bankjából közel 11 ezer ment csődbe.

4. A válság idején terjedt el a cipzár használata, mivel a gombok megvásárlását a társadalom elszegényedő rétegei már nem tudták megengedni maguknak.

5. A válság kirobbanása miatt sokan Herbert Hoover elnököt hibáztatták, ezért a nyomornegyedeket Hoover-városnak, az ingyenkonyhák ételeit pedig Hoover-pörköltnek nevezték.

6. A válság idején szinte mindenből levest készítettek. Volt többek között perec- és kávéleves is, az ún. válságleves pedig egyharmad részt ketchupból, kétharmad részt forró vízből állt.

7. A válság leginkább az Appalache-régió hegyvidéki közösségeit sújtotta. Egyes családok annyira elszegényedtek, hogy a pitypang és a szeder lett a fő táplálékforrásuk.

8. John F. Kennedy apja, Joseph Kennedy a világválság alatt ingatlanügyleteinek köszönhetően hatalmas vagyonra tett szert. Míg 1929-ben 4 milliós vagyonnal rendelkezett, 1935-ben már 180 millió dollárt birtokolt.

9. Az amerikai lakosság körében 1930 és 1933 között a korábbiakhoz képest visszaesett a halandósági ráta, amit a kutatók elsősorban a stresszmentes életnek tudnak be.

10. Az 1933-ban beiktatott Franklin D. Roosevelt elnöksége alatt az állam a korábbi, szabadpiaci szemléletmód által meghatározott időszakhoz képest jóval erőteljesebben beavatkozott a gazdasági folyamatokba. Roosevelt a New Deal keretében átfogó közmunkaprogramot indított a munkanélküliség felszámolása érdekében, csak a Tennessee folyó völgyében folyó munkálatokban 8,5 millióan dolgoztak 1935 és 1943 között.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/38374/pics/lead_800x600.jpg
10_tény,20. század,Egyesült Államok,nagy gazdasági világválság
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?