10 dolog, amit (vélhetően) nem tudtál a női kalózokról

1. A történelem során kalózkodásra javarészt férfiak adták a fejüket, de akad néhány kivétel is. Az első jelentős női kalóz, Teuta illír királynő az i. e. 3. században riogatta csapataival az adriai hajókat, és még a rómaiakkal is szembeszállt.

2. Bár a viking mondákban számos női kalóz felbukkan, alakjuk valószínűleg csak az északi mesélők élénk fantáziájának szüleménye.

3. Miután VI. Fülöp francia király kivégeztette a férjét, Jeanne de Belleville francia nemesasszony kalóznak állt, és a legenda szerint feketére festett vitorlásaival fosztogatta Fülöp hajóit.

4. Az apja nyomdokain járva halászokat megadóztató, 16. században élt, bizonyítottan létezett ír Grace O’Malley kalóznő az ír folklór egyik legendás alakja.

5. A feltételezhetően kitalált történet szerint a 17. században élt vörös hajú karib-tengeri kalóznő, Jacquotte Delahaye megrendezte a saját halálát, hogy megszabaduljon üldözőitől.

6. Ingela Gathenhielm férjével együtt XII. Károly svéd király szolgálatában fosztogatta az ellenséges hajókat a nagy északi háborúban, majd hitvese halála után (1718) a kalózok vezére lett.

7. Anne Bonnyt és Mary Readet, a legendás Calico Jack szolgálatába álló, magukat férfinek kiadó kalóznőket 1720-ban csak azért nem akasztották fel, mert kiderült, terhesek.

8. Az egykori prostituált, a kínai hajók tucatjait elsüllyesztő Csen Ji-sao a 19. század elején egyes becslések szerint akár 80 ezres kalózseregnek is parancsolhatott.

9. Sadie Farrell, a 19. századi New York-i rablóvezér, akinek egy riválisa leharapta a fülét, 1869-ben hónapokon át tartotta rettegésben a Hudson és a Harlem folyó menti falvak lakóit.

10. A 1920-as évek elején Kelet-Kína falvait fosztogató, a fiatal nőket rabszolgának eladó szépséges Lo Hon-csót a legkegyetlenebb kínai kalózként tartják számon.

Címkék: kalózok, Kora újkor
https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/37681/pics/lead_800x600.jpg
kalózok,Kora újkor
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?