10 dolog, amit (vélhetően) nem tudtál Észak-Koreáról

1. Észak- és Dél-Korea hivatalosan még ma is hadban áll egymással, mivel a két ország közötti háború 1953-ban csak fegyverszünettel zárult le.

2. Bár 1955-ben az önellátást és teljes függetlenséget célul kitűző ún. dzsucse lett Észak-Korea hivatalos ideológiája, az ország folyamatosan Kína és a Szovjetunió gazdasági támogatására kényszerült.

3. Az 1960-as évektől már csak „nagy vezérként” emlegetett Kim Ir Szen április 15-ei születésnapja az ország elsőszámú ünnepe lett. Az országban 1970-től tűntek fel a Kim Ir Szen-, később pedig a Kim Dzsongil- jelvények, amelyeket hivatalos eseményeken napjainkban is mindenkinek a szíve fölött kell viselnie.

4. A mesterséges elzártságban élő Észak-Korea 1965 óta nem tesz közzé részletes gazdasági terveket és statisztikát, szociális és demográfiai adatokat.

5. Az 1960-as évek közepétől kezdődő nagyszabású hadiipari és honvédelmi fejlesztés következtében Észak-Korea gazdasági fejlődése megtorpant, és az ország a 70-es évek végére fizetésképtelenné vált.

6. Kim Ir Szen dicsőítésére országszerte mintegy félezer szobrot emeltek. A legnagyobb, Phenjanban emelt szobor megközelítésekor kötelező egy virágcsokrot elhelyezni a talapzatnál. Az 1982-ban, Kim Ir Szen 70. születésnapjára Phenjanban felépített diadalív 25 500 fehér gránittömböt tartalmaz, mivel a vezér hetven év alatt ennyi napot élt meg.

7. Az 1990-es évek végén több országban diplomáciai bonyodalmat okozott, hogy a KNDK nagykövetei az „örökös elnöknek” nyilvánított, de halott Kim Ir Szen aláírásával ellátott megbízóleveleket kívántak átadni.

8. Észak-Koreában 1997 óta az évek múlását elsősorban Kim Ir Szen 1912-es születésnapjától számolják (Dzsucse-naptár).

9. 1968-ban az észak-koreai hadsereg megkísérelte megölni a dél-koreai elnököt. A sikertelen merényletben az egység 31 tagjából 29, valamint 26 dél-koreai és 4 amerikai állampolgár is életét vesztette.

10. Kim Dzsongil főtitkárrá választásakor, 1997-ben a pártközpont gépkocsijainak rendszámát 2.16-tal kezdődőre változtatták, utalva a „kedves vezető” február 16-ai születésnapjára.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/37167/pics/lead_800x600.jpg
20. század,diktátorok,Észak-Korea
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?