Tudta-e, hogy...?

Viktória 1877-től az India császárnője címet is viselte, és bár szeretett volna ellátogatni a brit gyarmatra, orvosai eltiltották tőle, mivel már az angliai nyarakat is nehezen viselte.

A világ első automata telefonközpontját 1886-ban a Vatikánban helyezte üzembe Giovanni Battista Marzi.

XIV. Lajos francia királynak leghíresebb szeretőitől, Louise de La Vallière-től és Madame de Montespantól összesen 11 gyermeke született.

A desztillációról szóló, többek között aqua vitae elkészítését is taglaló első tudományos munkát a német polihisztor, Hieronymus Brunschwig publikálta 1500-ban.

Egyiptomban és Mezopotámiában már a Kr. e. 3. évezredben is léteztek csatornázott illemhelyek, amelyek az ürüléket közvetlenül a folyóba vezették.

Eleinte egy lovakkal működtetett pumparendszer segítségével került víz a versailles-i kastélykertbe a Clagny tóból, majd a közeli források vizét az 1680-as évektől szélmalmok segítségével juttatták a csővezetékekbe.

Franciaországban még manapság is előfordul, hogy a földművesek égési sérüléseket szenvednek a korábbi harctéren rejtőző első világháborús mustárgáz-töltetektől.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/37042/pics/lead_800x600.jpg
Tudta-e, hogy...?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?