10 dolog, amit nem tudtál Malcolm X-ről

1. A Malcolm Little (1925-1965) néven született, Malcolm X-ként ismertté vált fekete nacionalista vezetőt a radikális polgárjogi mozgalom egyik legellentmondásosabb alakjaként tartják számon.

2. Malcolm édesapja 1931-ben hivatalosan közúti balesetben halt meg, valószínűbb azonban, hogy a Fekete Légió nevű terrorszervezet tagjai végeztek vele. Miután Malcolm várandós édesanyját barátja otthagyta, amikor megtudta, hogy gyereket vár, az asszony 1938-ban idegösszeroppanást kapott, és elmegyógyintézetbe került.

3. A szülők nélkül maradt fiú a 40-es években a bűn útjára lépett. Alvilági társai anyai nagyapjától örökölt vöröses haja miatt csak „Detroiti Vörösnek” becézték.

4. Malcolmot 1946-ben lopásért börtönbüntetésre ítélték. A börtönévek alatt csatlakozott az Iszlám Népe nevű szektához, és felvette az ismeretlen afrikai nevét jelképező Malcolm X nevet.

5. Miután 1950-ben a koreai háború ellen tiltakozva levelet írt Harry Truman elnöknek, amelyben kommunistának nevezte magát, az FBI-nál külön aktát nyitottak neki.

6. Malcolm X 1953-es szabadulása után a szervezet egyik fő ideológusa lett. Nézetrendszere szerint a világot a felsőbbrendű feketéknek kell vezetni az ördögnek titulált fehérek helyett.

7. A Malcolm X által kidolgozott eklektikus ideológiának óriási szerepe volt abban, hogy az 50-es évek elején kevesebb mint száztagú szervezetnek a 60-as évek elején már 30 ezer tagja volt.

8. A radikális aktivista két legidősebb lányát a "fehér faj nagy ellenségeiről", Attila hun fejedelemről, valamint a mongol Kubiláj kánról nevezte el.

9. A polgárjogi harcos 1964-ben elzarándokolt Mekkába, ahol rádöbbent, hogy csak az iszlám képes felülírni a faji ellentéteket. Nevét El-Hajj Malik El-Shabazzra változtatta.

10. 1965. február 21-én a Malcolm X-et árulónak tekintő Iszlám Népe három tagja egy New Yorkban tartott politikai gyűlés közben – lányai és felesége szeme láttára – lelőtte az aktivistát.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/33959/pics/lead_800x600.jpg
10_tény,20. század,Egyesült Államok,Malcolm X
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?