10 tény a ruandai népirtásról

1. A második világháború óta elkövetett egyik legnagyobb tömegmészárlás, a ruandai népirtás során hutu szélsőségesek 1994. április 6-tól július közepéig mintegy 800 ezer tuszit és mérsékelt hutut mészároltak le.

2. Az országot évszázadokon át a tuszi kisebbség tagjai vezették, ám amikor az ország felszabadult a belga gyarmati uralom alól, a hutuk vették át az irányítást, és azonnal megkezdődött a tuszik üldözése.

3. 1994. április 6-án ismeretlenek lelőtték a tuszikkal kiegyező hutu elnök, Juvénal Habyarimana repülőgépét. Bár nem kizárt, hogy hutu szélsőségesek követték el a merényletet, a tuszikat vádolták a gyilkossággal, és őrült vérengzésbe kezdtek.

4. Április 7-én hutu szélsőségesek megölték a miniszterelnök asszonyt, a védelmére kirendelt 10 ENSZ-katonát pedig kasztrálták, nemi szervüket a szájukba tömték, majd őket is kivégezték.

5. Miután 1994. április 7-én kivégeztek 10 ENSZ-katonát, a világszervezet a 2500 békefenntartó többségét hazarendelte. Kevesebb mint 300-an maradtak Ruandában.

6. A hadsereg és a szélsőséges hutu milíciák szerte az országban útzárakat állítottak fel, amelyeket a tuszik csak abban az esetben hagyhattak el élve, ha ENSZ-járműben utaztak. Az ENSZ-békefenntartók olykor cigarettával, sörrel, vagy whiskyvel fizették le az útzáraknál tartózkodó milicistákat, megmentve ezzel a kocsiban tartózkodó tuszik életét.

7. A gyilkosok az esetek többségében bozótvágó késsel, karddal, lándzsával vagy bottal végezték ki áldozataikat, köztük a nőket és a gyerekeket is. Mivel Ruandában sok tuszi és hutu élt vegyes házasságban, a hutu férjeket gyakran saját tuszi feleségük megölésére kényszerítették.

8. A hutuk gyakran iskolákban vagy templomokban hajtották végre a kegyetlen kivégzéseket, számos esetben a keresztény papok együttműködésével. Vidéken a gyilkosok gyakran banánlevelekkel takarták le a holttesteket, hogy a külföldiek által készített légi felvételeken ne látsszanak a mészárlás nyomai.

9. A hutu milicisták 2-500 ezer nőt erőszakoltak meg a vérengzések hónapjaiban. Becslések szerint mintegy 2-10 ezer gyerek fogant meg az erőszakos közösülések következtében. A népirtás egyik eszközeként bevetett nemi erőszakot gyakran szándékosan HIV-fertőzött milicisták követték el.

10. A vérengzésnek július közepén az FPR alakulatai vetettek véget. Vezetésükkel hamarosan megalakult az új kormány, és a következő hetekben mintegy 2 millió hutu hagyta el az országot.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/33630/pics/lead_800x600.jpg
10_tény,Tudta-e, hogy...?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?