10 érdekesség a Hollywood-feliratról

1. Idén ünnepli 94. születésnapját a hollywoodi dombok tetején, a Mount Lee csúcsán álló felirat. A jel alig fiatalabb a városnál, amelyet Harvey és Daeida Wilcox 1887-ben alapítottak mozgalmuk tagjai számára.

2. Senki nem tudja pontosan, honnan ered a Hollywood név: egyesek szerint a házaspár chicagói nyaralójukról nevezte el, egy másik elméletnek megfelelően a területen gyakran előforduló California holly nevű vörös bogyós cserjére utalhat a név.

3. A Hollywood-jel a Los Angeles Times kiadójának, Harry Chandlernek az agyából pattant ki. Az üzletember ki akarta használni a filmipar növekedése miatti ingatlanár-emelkedést a területen, így egy „Hollywoodland” feliratot helyezett el a dombok tetején, amelyet egyfajta reklámnak szánt.

4. Habár a jel a csillogást jelképezi, egy kezdő színésznő, akivel nem újítottak szerződést, öngyilkosságának helyszíne lett. Peg Entwistle elkeseredettségében felmászott a „H” betű tetejére, s onnan vetette magát a mélybe. Sajnálatos módon, mielőtt elindult véget vetni életének, nem nézett bele postaládájába, ahol ott volt egy főszerepet kínáló ajánlat.

5. Miután Chandler ingatlanbiznisze a világválság idején csődbe ment, a felirat gondozása elmaradt, a „H” betű hamarosan le is bucskázott a hegyoldalon. A városvezetés 1949-ben le akarta dózerolni a jelképet, azonban a tiltakozások hatására csak az utolsó négy betűt (land) távolították el, a többit pedig felújították.

6. Az 1970-es években a harmadik „O” betű gurult le a hegy oldaláról, a második „L” betűt pedig felgyújtották, így 1978-ban a Playboy alapítója, Hugh Hefner egy jótékonysági gálát adott kastélyában, ahol a felújításra gyűjtöttek. A puccparádén többek között Alice Cooper rock zenész is megjelent.

7. Az 1978-as felújítás során a felirat néhány acéllábazatát telefonpóznákkal erősítették meg, innentől kezdve bizonyos időközönként lefestették a betűket.

8. 1976-ban néhány huligán átalakította a feliratot Hollywoodból Hollyweedre (a weed angolul marihuánát is jelent), amivel azt a frissen elfogadott törvényt kívánták megünnepelni, amely legalizálta a kis mennyiségű marihuána birtoklását. Ezen átalakításra most szilveszterkor is sor került.

9. A celebek nagyméretű összefogásának köszönhetően Hollywood jelképe körüli föld védett, s nem épülhetnek köré lakások.

10. A felirat már több tucat filmben semmisült meg. Volt, hogy egy földrengés során lett belőle romhalmaz, egyszer egy vadászgép lőtte szét, máskor fölrobbantották, de volt, hogy a tűz martalékává vált, és egy tornádó is felemelte a helyéről. Sőt 1992-ben Joe, az óriásgorilla is eljátszadozott vele, míg 2010-ben egy zombitámadás áldozatává vált.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/32928/pics/lead_800x600.jpg
10_tény,Egyesült Államok,Hollywood
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?