Így tartották a sírjuk mélyén a "vámpírokat" a 14. században

Lengyel régészek különleges sírokra bukkantak a nyugat-lengyelországi Górzyca falucska közelében. A 13-14. századi temetőben három megcsonkított, arccal lefelé fordított emberi maradványra bukkantak, amelyeknek gerincoszlopán több apró lyuk is éktelenkedett. Úgy vélik, szögekkel igyekeztek elérni, hogy a minden bizonnyal vámpíroknak hitt, hajlott hátú emberek a sírban maradjanak.

„A három középkori elhunytat egy korabeli püspöki székhely mellett találtuk. Egykoron egy gótikus katedrális is állt ezen a helyszínen” – magyarázta Krzysztof Socha, a Kostrzyni Erődmúzeum munkatársa a Seekernek. Mint elmondta, két – a szakértők vizsgálatai szerint egy férfi és egy női – csontvázon további csonkítások nyomai is láthatók, amelyeket feltehetőleg éles eszközökkel okoztak.

Az emberi maradványok gerincoszlopán apró, szabályos lyukak nyomai láthatók, amelyek arról árulkodnak, hogy szegekkel verték át a csigolyákat, vagyis odaszegezték a földhöz (a sír aljához). Arccal lefelé fordítva temették el őket, ami szintén az egyik hagyományos eszköze volt a vámpírnak gondolt egyének föld alatt tartásának (illetve megszégyenítésüknek). Az asszony térdét eltörték – bizonyára ezzel is az előbb említett célt igyekeztek elérni.

A vizsgálatok szerint a szerencsétlen nő mindemellett súlyos kyphosisban is szenvedett, vagyis kóros módon meggörbült a háti gerince. Elképzelhető, hogy a púpos asszony félelmet keltett társai szemében, és még halála után egyfajta fenyegetést jelentett az élőkre. A férfihoz tartozó maradvány szintén gyanús, hogy kyphosisos volt, talán emiatt csonkították meg és fejezték le a közösség tagjai.

A harmadik csontváz szintén egy férfihoz tartozott, a becslések szerint 30-35 éves korában sújtott le rá a halál, eltemetői pedig a már korábban említett gerincszögelős módszer mellett még úgy akarták elérni, hogy soha többé ne keljen fel a sírból, hogy a fejét két hatalmas kő közé szorították. „Az ő maradványain nem látni semmilyen betegség jelét” – tette hozzá Socha.

Lengyelország, illetve Bulgária területén az utóbbi években gyakran találnak a régészek „vámpírsírokat”. Többféle praktikákat is alkalmaztak a középkori, illetve kora újkori helyiek, hogy maradásra biztassák az elhunyt „vérszívókat”. Volt, hogy az álluk alá tettek követ, nyakuk fölé pedig egy sarlót helyeztek, máskor egy ekevasat vagy egy vaspálcát szúrtak a mellkasukba, olykor pedig az elhunyt szájába téglát helyeztek (miután kiverték a teljes felső fogsorát), lábát pedig lecövekelték.

1
https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/32584/pics/lead_800x600.jpg
Középkor,Lengyelország,régészet,temetkezés,vámpír
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
MAGYAR VÉDELEM 2017-01-01 17:43:16
LÉTEZNEK!----CHUPAKABRA-MUTÁNS!-DE VAN HUMANOID IS!ALIENEK!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?