Hullottak a férjek az első brit sorozatgyilkos nyomában

Évtizedekkel azelőtt, hogy Hasfelmetsző Jack elkezdte volna londoniak tízezreit rettegésben tartó gyilkosságsorozatát az East End-en, egy első látásra ártalmatlannak tűnő nővér, Mary Ann Cotton már beírta magát a brit bűnözéstörténeti évkönyvekbe. 

A szakértők véleménye megoszlik abban a tekintetben, hogy pontosan hány áldozata volt a magát kedves és gondoskodó feleségnek és anyának beállító nőnek. Feltételezések szerint 1860 és 1872 között három férjével, egy szeretőjével, valamint akár 11 gyermekével is végezhetett a 13 közül. A sorozatgyilkost 1873. március 24-én, negyvenéves korában felakasztották.

Egyes történészek szerint Cotton gyilkosságainak száma elérheti a huszonegyet is. A sorozatgyilkos arzénnal végzett áldozataival, hogy úgy tűnjön, súlyos gyomorproblémák vezettek a halálukhoz. Egy, a témában harminc éve kutató történész szerint az ügy nem annyira egyértelmű, mint elsőre tűnik, a hatóságok ugyanis sokszor mendemondákra alapozták a bizonyítást, és pszichopatának akarták feltüntetni Cottont.

Cotton történetét egy kétrészes, Dark Angel (Sötét angyal) című sorozatban dolgozták fel, amelynek főszerepét a Downton Abbey-ből ismert Joanne Froggatt fogja játszani. Ian Smyth Herdman történész szerint azonban nem szerencsés, hogy a Nagy-Britanniában Halloweenkor bemutatott sorozat (szerinte az időzítés is szenzációshajhászásra utal) a fent említett, a hatóságok által is felhasznált pletykákra és szóbeszédekre épít.

A kutató szerint a vád koronatanúja, egy Thomas Detchon nevű kémikus csak azért vallott Cotton ellen, mert a tárgyalás előtt az ő fényképét mutatták meg neki. Smyth Herdman szerint távol állt attól, hogy hidegvérű sorozatgyilkos legyen, sőt, a sunderlandi kórház egyik legjobb nővére volt, aki mellett több szakértő is kiállt a tárgyalás során.  

A történész szerint akkoriban a halálesetek mindennaposak számítottak, és a halálozási életkor a felnőttek esetében is meglehetősen alacsony volt. Úgy véli, kutatásaiból kiderült, hogy a nő depressziótól szenvedett, de bizonyos abban – hogy több szerző állításaival ellentétben, és annak ellenére, hogy halálát követően a Newcastle Chronicle „emberi alakot öltő szörnynek” nevezte – nem volt pszichopata.

David Wilson, a Birmingham University kriminológusa – aki könyvet is szentelt az általa az első brit sorozatgyilkosnak tartott Cottonnak – azonban meg van győződve a nő bűnösségéről. Úgy véli, az emberek csak nagyon keveset tudnak róla, és története ma már nem sokkal jelent többet egy hátborzongató esti mesénél. A kutató szerint a Leeds Universityről előkerült toxikológiai jelentések is alátámasztják Cotton bűnösségét.

Mary Ann Robson Low Moorsley-ban, egy Sunderland mellett fekvő faluban született 1832-ben. Első férje William Mowbray volt, akihez 1852-ben ment hozzá. Egy időre Conrwallba költöztek, ám 1860-ban visszatértek Északkelet-Angliába. Ekkor vette kezdetét a gyilkosságsorozat. Wilson szerint a nő módszere nagyon egyszerű volt: talált egy megfelelő jövedelemmel rendelkező férfit, egy ideig együtt élt vele, majd amikor már kényelmetlenné vált számára, eltette láb alól, és ugyanígy tett bizonytalan számú gyerekkel is. Áldozatait arzénnal mérgezte meg, akik hasmenést, hányást és dehidratációt tapasztalhattak haláluk előtt, ez pedig nagyjából megegyezett a gasztroenteritisz (gyomor-bélhurut) tüneteivel.

Az első házasságából született négy gyermeke, valamint férje is hasonló tünetek miatt halt meg. Férje halálakor 35 font ütötte Mary Ann markát. Második férjéhez, George Wardhoz 1865 augusztusában ment hozzá, de a férfi egy évvel később meghalt, és a nő újabb biztosítási pénzhez jutott. Ezután egy özvegy, James Robinson következett, aki azonban még időben kidobta Mary Annt, miután ráeszmélt túlzott anyagiasságára. Még nem vált el Robinsontól, amikor 1870-ben hozzáment Frederick Cottonhoz, aki még abban az évben meghalt (mindeközben a nő gyermekei közül is sokan vesztették életüket gyanús körülmények között). Ekkor költözött hozzá albérletbe szeretője, Joseph Nattrass. Nem sokkal azután, hogy a férfi Mary Ann javára megváltoztatta végakaratát, meghalt.

Mary Ann szomszédja, Jane Hedley később azt vallotta a bíróság előtt, hogy a férfi fájdalomtól gyötörve, vonaglás közben érte a halál. Wilson professzor szerint legfeljebb ettől a ponttól kezdve a nő már annyira bátor volt, hogy akár az orvosok orra előtt is képes volt ölni. A kutató úgy véli, nehéz elképzelni, hogy ne élvezte volna a helyzetet, vagyis, hogy ne lett volna pszichopata.

Végül hétéves mostohafia, Charles Edward Cotton megölése lett a veszte, ekkora már ugyanis annyian haltak meg mellette, hogy elkezdtek a bűnösségéről pletykálni, és végül a rendőrségig is eljutott az ügy. Végül egy háromnapos tárgyalást követően végezték ki, annak ellenére, hogy számos, újságoknak küldött levélben bizonygatta ártatlanságát. Komoly kínok között halt meg, mivel a kötél túl rövid volt ahhoz, hogy nyakát törje.

Smyth Herdman ennek ellenére úgy véli, mindössze egyetlen gyilkossággal, mostohafia megölésével gyanúsították meg, és ha ez nem lett volna, a többi gyilkosságban való bűnösségének vádja összeomlott volna.  A nő ükunokái igyekeznek elkerülni, hogy reflektorfénybe kerüljenek. A névtelenül nyilatkozó ükunokát is sokkolta, amikor édesapjától megtudta az igazságot, amelyet nagyapja – szégyenében – gondosan titkolt.

Magazin

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/32040/pics/lead_800x600.jpg
Nagy-Britannia,sorozatgyilkos,Újkor
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?