10 tény az apartheidről

1. A Dél-Afrikában (1961-ig Dél-Afrikai Unió) 1948 és 1994 között fennálló, a színes bőrűek és a fehérek között meglévő társadalmi egyenlőtlenségek fenntartását faji szegregáció útján fenntartani igyekvő rendszer apartheid néven vált ismertté.

2. Bár a szegregációt csak 1948-ban emelték a hivatalos politika szintjére, Dél-Afrikában már korábban megkezdődött a színes bőrűek diszkriminációja: a holland telepesek már 1685-ben betiltották a vegyes házasságot.

3. A feketék az apartheid alatt nem rendelkeztek szavazati joggal, és nem tölthettek be politikai tisztségeket.

4. Az 1927-es Immorality Act még „csak” a fehérek és feketék közötti szexuális kapcsolatot tiltotta meg, 1950-ben azonban a törvényt minden színes bőrűre kiterjesztették.

5. Az országban 1950-től mindenki olyan személyigazolványt kapott, amelyben faji hovatartozása is fel volt tüntetve.

6. Az apartheid idején négy faji kategória létezett: az európai, a színes, az ázsiai és a fekete. Sokaknál nehéz volt eldönteni, melyik csoportba tartozik, őket egy bizottság vizsgálta meg.

7. Akinél nem tudták megállapítani, melyik fajhoz tartozik, a „ceruza tesztet” alkalmazták. Az illetőnek egy ceruzával a hajában előre kellett hajolnia: ha kiesett belőle, színesnek nyilvánították, ha benne maradt, feketének.

8. A feketék 1960-tól csak egy számukra elkülönített ajtón léphettek be a munkahelyükre.

9. Dél-Afrika a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése alapján 1964-től 1988-ig nem vehetett részt a nyári olimpiákon.

10. Az apartheid-politika áldozataitól elsőként az apartheid rendszerét lebontó Frederik de Klerk elnök kért bocsánatot 1992 októberében, aki Nelson Mandelával együtt megosztott Nobel-békedíjat kapott a rasszista rendszer felszámolásában szerzett érdemeiért.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/31929/pics/lead_800x600.jpg
10_tény,apartheid,Nelson Mandela
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?