10 dolog, amit eddig nem tudtál a mesterlövészekről

1. Az amerikai sniper szót a snipe nevéből képezték. Akinek sikerült eltalálni a kiszámíthatatlan röptű madarat, sniperként tekintett magára. A szó egy 1773-as vadásznaplóban bukkant fel először.

2. A mesterlövész szakma kezdetei az amerikai függetlenségi háború és a napóleoni háborúk korára vezethetők vissza, amikor a brit hadsereg egy különleges, csak lövészekből álló ezredet hozott létre.

3. Az európai körútjukon Buffalo Bill társulatával tartó mesterlövész, Anne Oakley II. Vilmos német császár szájából saját kérésére lőtte ki a cigarettát.

4. Az I. világháború alatt a kanadai seregben több indián származású mesterlövész is szolgált. A 378 német katonával végző Francis Pegahmagabow-t az I. világháború legeredményesebb mesterlövészeként tartják számon.

5. Simo Häyhä, a „Fehér Halál” néven emlegetett finn mesterlövész a téli háború során távcső nélkül 505 szovjet katonával végzett, ezzel ő a történelem legeredményesebb mesterlövésze. Bár 1940 márciusában egy orosz katona fejbe lőtte, egy hét után felébredt a kómából, és – bár szétroncsolt állkapoccsal – 2002-ben, 96 éves korában halt meg.

6. A Szovjetunióban a II. világháború alatt mintegy 2000 női mesterlövész tevékenykedett. Közülük mintegy 500-an élték túl a háborút. Minden idők legeredményesebb női mesterlövésze, a szovjet Ljudmila Pavlicsenko 309 ellenséges katonát lőtt le a háború alatt.

7. A náci Németország legeredményesebb mesterlövésze a II. világháborúban az osztrák Matthäus Hetzenauer volt, akinek mind a 345 pontos lövésénél jelen volt legalább egy tiszt, vagy két közkatona.

8. Bár a II. világháborúban a Vörös Hadsereg mesterlövészei közül sokan több mint 400 német katonát lőttek ki, a kommunista párt a sztálingrádi csata alatt 242 német katonát, köztük 11 mesterlövészt lepuffantó Vaszilij Grigorjevics Zajcevben látta meg a legnagyobb propagandalehetőséget. A Zajcev visszaemlékezésében megemlített, a szovjet mesterlövész levadászása érdekében Sztálingrádba küldött Erwin König (az Ellenség a kapuknál című film egyik főszereplője) feltehetően kitalált személy, mivel Zajcev könyvén kívül egyetlen forrás sem említi meg.

9. A vietnami háború amerikai mesterlövésze, Carlos Hathcock 1967-ben egy alkalommal 2286 méterről lőtt le egy vietkongot, ezzel egészen 2002-ig tartotta a távolsági rekordot. Hogy kiiktatása mennyire fontos volt a vietnamiak számára, jól mutatja az a tény, hogy az átlagos 8 dollár helyett 30 ezer dolláros vérdíjat tűztek ki a fejére.

10. Az amerikai történelem legeredményesebb mesterlövészét, Chris Kyle-t 25 éves, iraki háborús élményei miatt poszttraumás stressz-szindrómában szenvedő társa, Eddie Ray Routh lőtte le 2013-ban egy lőtéren. Védője szerint a gyilkoson annyira elhatalmasodott a paranoia, hogy Kyle-t és barátját disznóembernek tekintette, munkatársairól pedig azt hitte, kannibálok, a bíróság azonban bűnösnek találta és életfogytiglanra ítélte a férfit.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/31563/pics/lead_800x600.jpg
10_tény,20. század,mesterlövészek
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?