10 dolog, amit eddig nem tudtál a krumpliról

1. A régészek feltételezése szerint Dél-Amerikában már mintegy tízezer évvel ezelőtt megkezdődött a burgonyatermesztés, az erre vonatkozó leletek azonban bizonytalanok. A legkorábbi, i. e. 2500-ra datálható, teljes bizonyossággal burgonyagumóként azonosított maradványokat a közép-perui Ancón tengerparti területein találták meg.

2. A burgonya dél-amerikai spanyol hódítók révén az 1560-70-es évek környékén jelent meg Spanyolországban. Egy 1567-es szállítólevél tanúsága szerint a Kanári-szigetekről már 1567-ben is szállítottak krumplit Antwerpenbe.

3. A „pogányoktól származó” krumplit Európában sokáig az ördög keze munkájának tekintették. A bizalmatlansághoz hozzájárult, hogy sokan a mérgező levelét és termését fogyasztották el. A kontinensen a burgonyát sokáig botanikus kertekben, dísznövényként tartották, és legfeljebb az állatokat etették vele.

4. A burgonyatermesztést Franciaországban még egy 1748-as törvénnyel is megtiltották. A rendelkezést többek között azzal indokolták, hogy a krumpli leprát okoz. A rendelkezést csak 1772-ben törölték el.

5. A krumpli népszerűsítésében jelentős szerepet játszott Antoine Augustine Parmentier gyógyszerész, aki XVI. Lajos megnyerésével biztosította a burgonya sikerét. Parmentier akkor jött rá a burgonya magas tápértékére, amikor a hétéves háború alatt, porosz rabságban krumplival etették.

6. Marie Antoinette a hajába, férje, XVI. Lajos pedig egyik gomblyukába tűzött krumplivirágot, hogy így győzze meg a franciákat a burgonyatermesztés és -fogyasztás szükségességéről. A szokást a francia arisztokrácia is átvette.

7. A hasábburgonya angol neve ellenére (french fries) Belgiumból származik. A Meuse mentén élő emberek főként halat fogyasztottak, télen azonban befagyott a folyó, így 1781-ben hal formájúra vágott, forró olajban megsütött krumplival helyettesítették a halakat. Így született meg a sült krumpli.

8. Bár II. Frigyes porosz király is rájött a krumpliban rejlő lehetőségekre, alattvalóinak eszük ágában sem volt a növényt terjeszteni. Ezért az uralkodó maga hozott létre egy krumpliföldet, amelyet őrséggel őriztetett. A közelben lakó parasztok úgy gondolták, hogy Frigyes valamilyen rendkívül értékes növényt rejteget, ezért éjszaka elrabolták a krumplijait, és elkezdték maguk is termeszteni. A király terve bevált.

9. Oroszországban Nagy Katalin kezdte el a krumplit népszerűsíteni, nem túl nagy sikerrel. A burgonya elterjedése ellen az ortodox egyház is tiltakozott, mondván, a növény nem szerepel a Bibliában.

10. Előfordult, hogy a burgonya súlyos éhínségek forrása lett. Írországban – ahol ez volt a fő élelemforrás –1845-től 1851-ig szinte a teljes burgonyatermés elpusztult. Egymillióan haltak meg, és mintegy kétmillióan vándoroltak ki az USA-ba. 

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/31497/pics/lead_800x600.jpg
10_tény,Kora újkor,krumpli
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?