A Mount Everest, ahogyan talán még sohasem látta

A világ tetejét, a 8848 méter magas Mount Everestet gyalogosan elsőként 1953-ban Tendzing Norgaj és Edmund Hillary érte el, azonban pontosan két évtizeddel korábban kettő kétfedeles repülő segítségével a magasból már meghódította az ember a „Föld istenasszonyát” (a Csomolungmát). Az 1933 áprilisában kivitelezett expedíció Douglas Douglas-Hamiltonhoz, ismertebb nevén Lord Clydesdale-hez köthető, a gyilkos hegyről készült gyönyörű fotók pedig S. R. Bonnett keze munkáját dicsérik.

A Lady Houston (Fanny Lucy Radmall néven született) támogatta Houston Everest Expedition keretében 1933. április 3-án az indiai Purnea melletti repülőtérről reggel 8.25-kor szállt fel Lord Clydesdale, Royal Air Force pilóta átalakított, Westland PV-3 típusú biplánja Stewart Blacker ezredes társaságában. Őket egy Westland PV-6 típusú kétfedeles követte, amelyben David McIntyre repülő hadnagy, valamint S. R. Bonnett fotós ült.

Az expedíció nem csupán a kétfedeles Westlandok mechanikai tesztje volt a szédítő magasságban, hanem a pilóták erőpróbája is a gyér oxigénű és fagyos levegőben. „Felszállás után harminc perccel, mikor éppen elhagytuk az indiai Forbesganj városát, kényszerleszállást kellett végrehajtanunk 5800 méter magasan, mivel nem lehetett látni a párától” – emlékezett vissza egy alkalommal Lord Clydesdale.

A személyzet tagjainak a túlnyomásos kabin áldásos előnyei nélkül, oxigénpalackok segítségével kellett átvészelniük a ritka levegőben történő utazást. Egy ponton Bonnett hirtelen nyilalló szúrást érzett a gyomrában, abbahagyta a fotózást, és összegörnyedve az ülés aljára csúszott fájdalmában. Ekkor vette észre, hogy a tartályából kifutó cső szétrepedt. Gyorsan egy zsebkendőt tekert a vezeték köré, aminek segítségével ájulás nélkül tudta folytatni munkáját.

Amikor a repülőgépek az Everesthez közeledtek, a csúcson megtörő, majd leáramló levegő hatására a biplánok magassága hirtelen 1500 lábat csökkent. A nagy szél ellenére sikerült visszaküzdeniük magukat a megfelelő pozícióba, és 10.05-kor elérték a csúcs vonalát, ekkor közel 100 lábbal voltak a világ legmagasabb hegycsúcsa felett. 15 percet töltöttek körözéssel a Mount Everest 8848 méteres csúcsa körül, majd megkezdték hazautazásukat.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/31098/pics/lead_800x600.jpg
20. század,fotók,repülés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?