Így nézett ki Jeruzsálem a 19. században

A 19. század dereka óta több millió kép készülhetett Jeruzsálemről - valószínűleg ezek a dagerrotípiák lehetnek az elsők.

Kevés olyan hely van a világon, amelyet nagyobb tisztelet övez, többet harcoltak érte és gondoltak rá, mint Jeruzsálem, ahova évezredek óta mennek a zarándokok, sokszor nagy áldozatok és kockázatok árán.

Az itt látható képeket egy francia fotográfus, Joseph-Philibert Girault de Prangey (1804-1892) készítette 1844-ben a szent városról, ám csak nyolcvan évvel később, az 1920-as években bukkantak rá a művész házában.

Girault de Prangey a neves párizsi École des Beaux-Arts-on tanult festészetet, majd 1841-ben a dagerrotípia alapjait is elsajátította - talán magától Louis Daguerre-től vagy Hippolyte Bayard-tól tanulta meg az eljárást. A közel-keleti építészet megszállottjaként a művész 1841 és 1844 között beutazta Itáliát és a Földközi-tenger keleti részét, s mintegy 900 dagerrotípiát készített tájakról, épületekről, emberekről, köztük az első fennmaradt képeket a mai Szíriáról, Görögországról, Egyiptomról, Törökországról és a palesztin területekről.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/30931/pics/lead_800x600.jpg
dagerrotípia,Jeruzsálem,Újkor
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?