Leninnek még az Antarktiszon és Seattle-ben is van szobra

Szinte természetesnek vesszük, hogy a Szovjetunió egykori tagállamaiban még napjainkban is számos Lenin-szobor áll, ám emellett számos olyan helyen is megtalálhatók a bolsevik vezetőről készült egész alakos munkák, ahol jóval kevésbé számítanánk rá.

Islington, London (Nagy-Britannia)

A londoni Finsbury Tanács a második világháború idején rendelte meg a Lenin-mellszobrot, megünnepelve ezzel a náci Németországgal szemben létrejött angol-szovjet szövetséget. A büszt létrehozója az orosz emigráns, Berthold Lubetkin volt, akinek alkotása egy darabig a Holford Square-en, a forradalmár egykori londoni háza mellett állt. A szobornak többször is nekiestek, mielőtt elszállították volna az Islington Museumba, ahol a mai napig látható.

Cavriago (Olaszország)

Kevés nyugat-európai város büszkélkedhet Lenin-szoborral, a Bologna melletti Cavriago közülük az egyik. A városháza internetes oldalán olvasható történet szerint komoly vita bontakozott ki 1918-ban a szocialista párt mérsékelt és vaskalapos frakciója között, amiből utóbbiak jöttek ki győztesen. Lenint annak rendje és módja szerint 1920-ban tiszteletbeli polgárrá avatták, de később a fasiszták össztűz alá vették az önkormányzatot, amely hamarosan lemondott. 

Seattle (USA)

A bohém seattle-i városrész, Fremont a kilencvenes évek elején kapott Lenin-szobrot egy angoltanár, bizonyos Lewis Carpenter jóvoltából, aki jelzáloggal terhelte meg lakását, csakhogy megmentse a szlovákiai Poprádból a kommunista mementót. Ma gyorséttermek veszik körül a szobrot, s különféle happeningek központi figurája: olykor égőket aggatnák rá és beöltöztetik. Képek itt.

Tarhankut (Oroszország)

A Krím-félsziget nyugati csücskén található Tarhankut-fok "víz alatti múzeumának" része ez a Lenin-szobor. A Vezetők Közének is nevezett kommunista panteonban az egykori kommunista vezetők és befolyásos politikusok fejei, mellszobrai és egészalakos alkotásai láthatók, összesen ötven darab, ám a kollekció folyamatosan bővül. A tenger itt egyébként annyira tiszta, hogy a felszínről 9 méter mélyre le lehet látni.

Antarktisz

Miután az amerikaiak a Déli-sarkon megépítették az Amundsen-Scott tábort, a szovjetek - látva a nagy versenyfutást - úgy gondolták, hogy ők sem maradhatnak le: 1958 decemberében kutatóállomást hoztak létre a Némó-pontnál, amely arról nevezetes, hogy ez a földrajzi pont van a legtávolabb bármelyik szárazföldtől. A szovjet hőskorszakot egy Moszkva irányába néző Lenin-büszt hirdeti.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/30617/pics/lead_800x600.jpg
20. század,bolsevik,Lenin,szobrászat
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?