A csata, amelynek révén megszületett az amerikai nemzet

„A bombák és ágyúgolyók záporának városlakók és feketék, matrózok, tengerészek és katonák egyaránt áldozatul estek. Mindenhol súlyosan sérült, fejükön, karjukon vagy lábukon meglőtt emberek hevertek” – írta naplójába Johann Conrad Döhla, az angolok oldalán harcoló ansbach-bayreuthi sereg tagja 1781. október 11-én. Ekkor már több mint két hete tartott az amerikai függetlenségi háború döntő ütközete, a yorktowni csata.

Bár a háború gazdasági vonzatai egyre nagyobb terhet róttak az amerikai erőkre, és 1781 elején a lázadás is gyakori volt a hadsereg alakulatai között, a britek hibás stratégiája mégis a „lázadók" malmára hajtotta a vizet. Charles Cornwallis, az angol haderő vezetője Yorktownnál olyan alacsonyan fekvő védelmi állásban telepedett meg haderejével, amely nem volt megerősítve, és a manőverezésre sem volt alkalmas. Bár George Washington, az Egyesült Államok későbbi első elnöke, az amerikai hadsereg vezetője New York bevételére készült, Corwallis lépését látva úgy vélte, Virginiában jobb eredménnyel kecsegtethet a brit haderő elleni támadás. 

George Washington vezérletével 1781. szeptember 28-án éjjel 17 ezer fős amerikai-francia haderő kezdte meg a virginiai kisváros, Yorktown ostromát. A várost védő angolok és szövetségeseik létszáma mintegy 8-9000 főt tett ki. Az ostromlók október 9-re ásták meg a csata szempontjából döntő fontossággal bíró ostromárkot, majd még aznap megkezdték Yorktown bombázását. A három hétig tartó szüntelen támadás hatására Corwallis október 17-én, a saratogai fegyverletétel negyedik évfordulóján fegyverszünetet kért.

Október 19-én a betegségre hivatkozó brit tábornok helyett Charles O’Hara, a kapituláló sereg egyik legmagasabb rangú tisztje adta át a megadást jelképező kardot Washingtonnak. A vesztes csatát követően az angol kormány 1782-ben lemondott. Az Egyesült Államok végül 1783. szeptember 3-án, a párizsi békeszerződés révén nyerte el független állami státuszát.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/30560/pics/lead_800x600.jpg
Anno,Egyesült Államok,Kora újkor
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?