10 dolog, amit eddig nem tudtál Pol Pot Kambodzsájáról

1. Pol Pot (eredeti nevén Szaloth Szár) irányítása alatt Kambodzsa lakosságának mintegy negyede, közel 2 millió ember vesztette életét a kivégzések, az éhezés és a rossz bánásmód következtében.

2. Pol Pot és a vörös khmerek (azaz a kambodzsai kommunisták) 1975-től kezdődő rémuralmának a vietnami hadsereg 1979 januárjában vetett véget. A vörös khmerek azonban egészen az 1990-es évek végéig, Pol Pot haláláig folytatták gerillaháborújukat.

3. A Kambodzsát Demokratikus Kampucseára átnevező Pol Pot az ország teljes egyenlőségen alapuló, agrárkommunista átalakítására, a kapitalizmus előtti állapotok visszaállítására tett kísérletet.

4. Amikor a vörös khmerek 1975 áprilisában bevonultak Phnompenbe, a főváros teljes – mintegy kétmillió fős – lakosságát rövid időn belül elűzték, majd a többi várost is kiürítették.

5. A vörös khmerek uralma alatt megtiltották a vallásgyakorlást, nem létezett magántulajdon, megszűnt a szabad piac és a pénzhasználat is be volt tiltva.

6. A vörös khmerek bezáratták a gyárakat, a templomokat és az iskolákat, amelyeket sok esetben börtönné vagy átnevelő táborokká alakították át.

7. A Demokratikus Kampucsea fennállása alatt betiltották a külföldi viseleteket és mindenkinek egyformán, fekete ruhában kellett járnia.

8. A vörös khmerek határozták meg, hogy ki kivel házasodjon. Aki engedélyük nélkül választott magának párt, számíthatott a megtorlásra.

9. Sok esetben a rezsim mészárosai nem használhattak lőfegyvereket a kivégzéseknél. Mivel a lőszert drágának tartották, a foglyokat legtöbbször agyonverték.

10. A fővárosi iskolából börtönné alakított hírhedt Tuol Slengben (hivatalos néven S-21) 14 ezer ellenségnek nyilvánított fogoly raboskodott, akik közül mindössze hét hagyta el élve az intézményt.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/30370/pics/lead_800x600.jpg
20. század,Kambodzsa,népirtás,Pol Pot
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?