10 dolog, amit eddig nem tudtál a kokain történetéről

1. A dél-amerikai inka törzsek már Kr. e. 3000-ben is fogyasztottak kokalevelet, amelyet elsősorban vallási-rituális, valamint energetizáló célra használtak.

2. Az inkák amputációk, valamint egyéb fájdalmas sebészi beavatkozások esetén fájdalomcsillapítóként is alkalmazták a kokát.

3. Az elesett inka harcosok feleségeit gyakran élve eltemették férjük mellé. Az asszony haláltusáját ilyenkor kokával könnyítették meg.

4. Bár a spanyol hódítók kezdetben ellenérzésekkel viseltettek a koka iránt, idővel rájöttek, hogy a bányákban robotoló indiánok sokkal energikusabbá és engedelmessé válnak tőle.

5. 1859-ben Albert Niemann, a göttingeni egyetem diákja vonta ki először a kokacserje levelében található aktív anyagot, a kokaint.

6. Az 1863-ban forgalomba kerülő Vin Mariani nevű, kokalevél-kivonatot is tartalmazó gyógyhatású italt többek között H.G. Wells, Ulysses S. Grant, valamint XIII. Leó pápa is fogyasztotta.

7. 1903-ig, az új recept bevezetéséig minden pohár kóla 9 milligramm kokaint tartalmazott.

8. Sigmund Freud nagyban hozzájárult, hogy Európában is felfedezték a kokain gyógyászati hatásait. Maga is a szer fogyasztói közé tartozott, és sokak szerint számos sikerkönyvét is a kábítószer hatása alatt írta.

9. A gyógyászati céllal történő kokainfogyasztás egészen 1922-ig legális volt az USA-ban, ekkor azonban a drogfogyasztás következményeként bekövetkező halálesetek magas száma miatt betiltották a szert.

10. Peruban a kokát még manapság is használják az idő és a távolság mértékegységként. Egy cocada 45 perc gyaloglással egyenlő, mivel ennyi idő alatt rág el az ember kényelmesen egy kokalabdacsot.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/30295/pics/lead_800x600.jpg
10_tény,kábítószer,kokain
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?