A kínai eunuchadmirális is felfedezte Amerikát?

Ismert, hogy az első ember, aki betette a lábát Amerikába, a Bering-földnyelven érkezett Ázsiából, a legtöbb régész abban is egyetért, hogy a skandináv tengerészek után Kolumbusz volt az első európai, aki eljutott az Újvilágba. De mi a helyzet a kínaiakkal? 

Gavin Menzies író és amatőr történész 2002-es könyvében egy újabb népet hozott be a köztudatba, amely beszállhatna az „Amerika felfedezője” címért folytatott küzdelembe. „1421: az év, amelyben Kína felfedezte a világot” című alkotásában azt állította, hogy a Cseng Ho, az eunuchadmirális vezette kínai flotta az említett évben eljutott az Újvilágba, ahol bőséges régészeti, sőt genetikai „bizonyítékot” hagyott hátra maga után.

Menzies állításaira rendkívül sok kritika érkezett, neves történészek és elismert kutatók cáfolták az érveket, nem is túl tudományosan: „a történetnek körülbelül annyi alapja van, mint az idegenekkel való találkozásnak” – mondta például Felipe Fernandez-Armesto, a Londoni Egyetem történelemprofesszora a könyvről a The Telegraph szerint.

A könyörtelen kritika nem tartotta vissza az egykor a brit Királyi Haditengerészetnél szolgáló írót, aki 2008-ban az „1434: az év, amikor a kínai flotta Itáliába hajózott, s kirobbantotta a reneszánszt” című művével kavart nagy port. 2011-ben pedig a széles gúny tárgyává váló „Atlantisz elveszett birodalma: a történelem legnagyobb rejtélye megoldódik” című könyvével keltett feltűnést.

Menzies idén 2013-ban új könyvvel tért vissza. „Aki felfedezte Amerikát: az Újvilág benépesítésének el nem mondott története” című legújabb alkotásában egy 1418-as kínai térképre hivatkozva ismét azt állította, hogy a kínaiak Kolumbusz előtt már 71 évvel áthajóztak az amerikai kontinensre.

„Az itáliai hajós Amerikai felfedezéséről szóló története abszolút a fantázia szüleménye, egy tündérmese” – nyilatkozta Menzies a brit újságíróknak, hozzátéve, hogy a kínaiak 40 ezer évvel ezelőtt is eljuthattak az Újvilágba. „Kínából mindez nem jelenthetett túl nagy gondot, hiszen az áramlatok pont oda vezetnek” – magyarázta.

Menzies kínai térképét több kutató is megvizsgálta, s hamisítványnak kiáltotta ki. „Erre a térképre alapozni nem lehet” – mondta Sally K. Church, a Cambridge-i Egyetem munkatársa a LiveSciencenek. „Az ábra egy 18. századi európai térkép másolata, amely azért is gyanús, mert valamennyi kontinens megtalálható rajta” – mondta Geoff Wade, a Szingapúri Egyetem keletkutatója.

Címkék: Amerika, bizarr, Kína, könyv
https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/30082/pics/lead_800x600.jpg
Amerika,bizarr,Kína,könyv
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?