10 dolog, amit eddig nem tudtál a sör történetéről

1. Mai tudásunk szerint a világ legrégebbi sörszerű italát az ókori Kínában készítették i. e. 7000 környékén. A rizsből készült, sör-bor hibridnek nevezhető nedűt mézzel, szőlővel és galagonyával ízesítették.

2. Hammurapi, a legendás babiloni uralkodó (i. e. 1792-1750) ítéletgyűjteménye 20 különböző sörfajtát említ. Létezett árpából készített sör, búzasör, híg, vörös és fekete sör is.

3. Az ókori egyiptomiak vallási szerepet is tulajdonítottak a sörnek, mivel úgy tartották, hogy a részegség közelebb viheti őket az istenségekhez.

4. Hippokratész (i.e.460-377), az orvoslás atyja a világon elsőként foglalta össze a sör gyógyhatásait, amelyet láz ellen és vízhajtóként is javasolt.

5. Az ókorban a borfogyasztás szokása terjedt el, a sört a rómaiak barbár italnak tartották. A sörfogyasztás elterjedése elsősorban a germán törzseknek volt köszönhető.

6. A középkorban a sörkészítés a mezőgazdasági központtokként is funkcionáló szerzetesrendi kolostorokban folyt, majd a 14. századtól fokozatosan a serfőző céhek vették át a vezető szerepet a sörgyártásban.

7. Bajorországban 1516-ban törvényileg szabályozták, hogy a sör összetevői között csak maláta, komló és víz szerepelhet. Az élesztő csak később vált az ital egyik sztenderd alapanyagává.

8. Bár Európában a 11-12. században vált a sör fűszerévé, Angliában csak a 16. századtól kezdve ízesítik komlóval a söröket. VIII. Henrik angol király még „alávaló növénynek” nevezte a komlót, amely nyomorba dönti a népet.

9. A világ első dobozos söre, a Krueger Cream Ale 1935-ben került forgalomba a Virginia állambeli Richmondban.

10. A vietnami háborúban a túlzott sörfogyasztás komoly gondot okozott az ausztrál seregnek, amelynek katonái részegen három felettesüket is megölték.

Címkék: Ókor, sör
https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/29885/pics/lead_800x600.jpg
Ókor,sör
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?