Így élt nomád életet és Edison, Ford és Firestone

Közel száz évvel ezelőtt Amerika legfőbb nagyvállalatainak milliárdos vezetői egy közös, autókempinges kiruccanást szerveztek, amely során felfedezték az Egyesült Államokat. Az út közben készült képeken kempingeznek, a földön alszanak, kócosan a tábortűz körül ülnek, vadásznak, kaszálnak, jegyzetelnek és nomádok módjára mosakodnak.

1914-ben Thomas Alva Edison, az egyik leghíresebb amerikai feltaláló, akinek az elektromos fény mellett 1093 találmányt köszönhetünk és a legjobb barátja, a hazai autóipar úttörője, Henry Ford egy hatalmas kalandra indultak. Kiruccanásukat sokan az amerikai szabadidős utazások elöljárójának, s megalapozójának tekintik.

Egy kis pihenés az oaklandi út mentén

Edison az út során jegyzeteket készített

Ford és Firestone kaszál

1918-ban csatlakozott hozzájuk a hosszú szakálláról felismerhető John Burroughs természettudós és Harvey Firestone gumiabroncsgyártó is. Burroughs figyelemre méltó fényképeket készített a 12 napos kempingút során, amelyben a négy csavargó vezetésével nyolc járműből álló konvoj haladt át Pennsylvania, Nyugat-Virginia, Tennessee és Virginia államokon.

Ford és Firestone vadászaton

Indulásra készen


Edisonék farmokon kempingeztek, régi ipartelepeket kerestek fel, folyókon eveztek, kaszáltak, s a különböző tevékenységekből mind játékot csinálva versenyeztek egymással. Burroughs utazásról írott beszámolójában számos megfigyelést tett híres barátairól. Például Edisonról ezt írta: „Thomasnak szüksége volt már erre az utazásra, hogy egy kicsit kizökkentse őt eddigi megszokott, szigorú életviteléből.” A naponta átlagban 18 órát dolgozó híres feltalálónak tényleg jót tett a kempingút, bár a fotókon gyakran látható egyedül, amint jegyzetel vagy éppen olvas. Burroughs, aki az utazás idején már a 82. életévében járt, elismerte, hogy az elején ódzkodott az autós kalandtól, de minden pillanatát élvezte.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/29490/pics/lead_800x600.jpg
20. század,Edison,Egyesült Államok,Ford,utazás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?