Amikor a „nedves álmok” valóra váltásával kampányoltak

A szesztilalom miatt magasra csapott indulatokra próbáltak rájátszani az 1928-as elnökválasztási kampányban a demokrata párti (amúgy katolikus) Alfred E. Smith New York-i kormányzó támogatói. A republikánusok jelöltje, Herbert Hoover a frappáns mottó ellenére tönkreverte Smith-t, megszerezve a szavazatok 60 százalékát, az elektorok voksaiból pedig 444-et gyűjtött, míg ellenfele 87-et.

Hoover kezére az 1929-es válság előtti gazdasági boom és az amerikai társadalom mély katolikusellenessége játszott. Még a Klu Klux Klan is aktívan kampányolt Smith ellen, illetve Hoover mellett, keményen támadva a demokrata párti politikus vallását.

Smith az 1920. január 17-én életbe lépő 18. alkotmánykiegészítés ádáz ellensége volt, így a "nedvesek" (Wet) táborában találta magát, de próbált arra ügyelni, hogy kampánya ne szorítkozzon az alkoholtilalom szapulására, mivel tudta, hogy a protestáns Dél és Középnyugat bigottan "száraz". Ez persze nem akadályozta meg támogatóit abban, hogy a fenti kitűzővel kampányoljanak.

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/29197/pics/lead_800x600.jpg
20. század,Egyesült Államok,kampány
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?