Nyugaton is használták a horogkeresztet a nácik felbukkanása előtt

A Swastika Mosókonyha 1912-ben alakult Dublinban

Ma a horogkeresztet legtöbben a nácikkal azonosítják, pedig a szvasztika a történelem folyamán számtalan kultúrkörben tűnt fel, s az egyik legősibb jelképnek számít. Először az Indus-völgyi civilizáció használhatta Indiában, ahol a jó szerencsét jelképezte. A kis-ázsiai és iráni területen kutakodó régészeknek köszönhetően az 1880-1920-as évek között a nyugati világban is igen népszerűvé vált.


A szerencse ázsiai jelképe feltűnt a sportcsapatok mezén, a cserkészmozgalomban, ahogyan Kipling könyveinek borítóján is sokszor látható volt a „mágikus jel”, de ne feledjük a Coca Colás üvegeket sem. Az első világháborúban a britek háború áldozatait megsegítő bizottsága is használta, a korszakban pedig gyakran alkalmazott építészeti dekoráció volt, például az 1920-as években a boltoni bank homlokzatán is ott virított. A Brit Királyi Légierő 1918-tól több repülőjére is ráfestette a geometrikus formát, míg 1939-ben Srí Lanka (akkor Ceylon) hadseregének fő jelképévé lett. Európa-szerte több templomon is feltűnt a jel, s a sörösüvegek egyik legnépszerűbb díszítéseként is emlékezhetnek rá az idősek, ám az amerikai útjelző táblákon is megfigyelhető volt mint biztonságos utat kívánó alakzat.

Azonban az 1930-as évekre a szvasztika a német nemzetiszocializmus jelképévé vált, így azt követően használata tabu lett. A második világégés után a legtöbb helyen mint jelképet betiltották, hiszen a gyűlölt nácikat látták benne. A jó szerencsét, s jelképének múltját azonban nem lehetett csak úgy kidobni az ablakon, s a tiltások ellenére ma is tengernyi helyen fordul elő a hangsúlyozottan nem a náci törekvéseket, hanem a 20. század eme tragikus fejezetét megelőző időszak jókívánságait szimbolizáló jel. Ázsiában számtalan helyen látható, ám például a Koppenhága híres Carlsberg sörgyárának kapuját őrző elefántok oldalán ma is ott díszeleg az ellentmondásos jelkép.

Coca Colás horogkereszt 1925-ből

Amerikai repülő az első világháborúban

Az Egyesült Államok 45. gyaloghadosztályának tagjai az 1930-as évek előtt szvasztikát viseltek a bal vállukon

Az 1909-ben alapított Krit Motor Company jelképe

A koppenhágai Carlsberg sörgyár bejáratát őrző elefántok

https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/29043/pics/lead_800x600.jpg
20. század,horogkereszt,nácik
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?