Kormányzó nemesasszony múmiáját fedezték fel Egyiptomban

Az egyiptomi műemlékvédelmi minisztérium illetékesei kedden bejelentették, hogy egy 3800 éves múmiát fedeztek fel Elephantiné szigetén. A nemesasszony, Szattjeni a Középbirodalom meghatározó alakjai közé tartozott. 

Szattjeni családja az Asszuán mellett található Elephantiné hierarchiájában közvetlenül III. Amenemhat fáraó alatt helyezkedett el. A nemesasszony fiai, III. Hekaib és Amenisenub kormányzóként vezették a szigetet a XII. dinasztia idején. Mahmúd Afifi, a műemlékvédelmi minisztérium ókori egyiptomi kincsekkel foglalkozó osztályának vezetője szerint a felfedezés történelmi jelentőségű, mert segít rekonstruálni az elephantinéi kormányzók családfáját.

Szattjeni múmiájára az Asszuán mellett található nekropoliszban bukkant rá a Jaeni Egyetem Alejandro Jiménez-Serrano által vezetett egyiptológuscsoportja. „A test eredetileg vászonba volt bugyolálva, és két, libanoni cédrusból készült fakoporsóban helyezték el” – mondta az asszuáni és núbiai terület igazgatója, Naszr Szalama. A kutatók Szattjeni arcán kartonázs maszkját is megtalálták.

„A belső koporsó rendkívül jó állapotban maradt fent. Ennek segítségével azt is meghatározhatjuk, mikor vágták ki a fát” – olvasható a minisztérium közleményében. Mint Jimenez kifejtette, Szattjeni II. Szarenput kormányzó, a legnagyobb és legszebben kivitelezett sír tulajdonosának lánya volt. Miután családjának férfi tagjai meghaltak, Elephantiné kormányzását Szattjeni vette át. A nekropoliszban 2008 óta kutató spanyol egyiptológusok korábban már több hasonló sírt, többek között Szattjeni legidősebb fia, III. Hekaib végső nyughelyét is feltárták.

Magazin

Címkék: Egyiptom, múmia, Ókor
https://mult-kor.blogstar.hu/./pages/mult-kor/contents/blog/27546/pics/lead_800x600.jpg
Egyiptom,múmia,Ókor
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?